12 vintagedetaljer att lägga till din vardagsrumsinredning för en känsla av en svunnen tid

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2023

12 vintagedetaljer att lägga till din vardagsrumsinredning för en känsla av en svunnen tid
Advertisement

Att lägga till en vintagedetalj till vardagsrumsinredningen är ett sätt att göra det mer välkomnande och intressant: du behöver inte nödvändigtvis skapa ett utrymme som känns gammalmodigt, utan bara använda några penseldrag här och där, med en blick åt det förflutna även om det är i en modern och bekväm miljö.

Mer elegant, mer rustikt, mer färgstarkt eller sobert: det finns tusen sätt att inreda ett vardagsrum på med vintageidéer, och det betyder inte heller att det måste finnas en exakt stilistisk sammanhållning. Ibland är faktiskt eklekticism mycket mer intressant!

Advertisement

Speglar i antik stil i vardagsrummet

Stora speglar i vintagestil är alltid ett utmärkt komplement till inredningen: de lyser upp utrymmet och ger det karaktär. De kan hängas på väggen, placeras på golvet eller till och med på en stor hylla, som den på den öppna spisen.

Advertisement

Vintage resväskor eller koffertar

Stora koffertar i trä är en skatt för alla som älskar vintagemöbler, kanske är det lättare att hitta gamla resväskor att återanvända på ett nytt sätt. Oavsett vilken, är de intressanta att se integrerade i inredningen.

En gnutta Mid-Century

Mid-Century-inredningsstilen, typiskt amerikansk, älskas eller hatas. Även om den i verkligheten har lyckats insinuera sig i inredningstrender över hela världen, med vissa möbler som på långt håll är inspirerade av dess former. Men om du gillar det, kan idén att inkludera en fåtölj, en skänk eller kanske ett TV-skåp från mitten av 1900-talet vara en idé att överväga.

Nautisk stil, från förr

I ett hus där det finns plats för detaljer i nautisk stil finns det många inredningsidéer som kommer väl till pass: roder eller åror på väggarna, detaljer med precis som på förtöjningar... Det blir en hel atmosfär gjord av små detaljer, och färger!

Farmhouse-inredning kräver rustik vintage

Om du älskar idén med rustika och milt vintage-aktiga möbler, då är farmhouse-stilen något för dig: en kombination av modern komfort och material eller föremål från det förflutna som gjorts om, för att skapa en atmosfär från en svunnen tid som aldrig är anakronistisk!

Advertisement

Förutom vintage: antikviteter

Vintage är ofta ett begrepp som tar stopp lite före man kommer till äkta antikviteter: när man tänker på antikviteter kommer man att tänka på museer, men om du inte bestämmer dig för att samordna all inredning i linje med specifika historiska epoker, så kan det vara mer än tillräckligt att bara ställa ett unikt, anmärkningsvärt, antikt föremål i centrum för uppmärksamheten.

Fascinationen från Öst

Ibland får man intrycket av inredning från svunna tider om man bara tar in lite exotisk inspiration i sitt hem, och öst är en mycket rik resurs. Intrikat inramade speglar från till exempel Indien. Eller kinesiska vardagsrumsbord, koreanska pappersskärmar (hanji)... Dessa är alla idéer att överväga!

Advertisement

Vintage dekorationer på väggarna

Inte bara målningar, utan också botaniska tryck, tidstypiska illustrationer, till och med sidor från viktiga tidningar... På väggarna kan du gå loss vad gäller att dekorera i vintage-stil.

Eklekticism utan gränser

Är du inte rädd för att skapa oreda genom att blanda föremål från olika historiska eller geografiska ursprung? Dyk i så fall ner i den eklektiska inredningen, men försök hitta de lägsta gemensamma nämnarna för att upprätthålla en viss balans. Det kan vara färger, en mängd material, en koordination av former... Du bestämmer!

Advertisement

För dig som älskar fransk country

Det förflutna, men med lantlig elegans: det är inspirationen till den franska lantstilen, med mjuka färger, ljusa miljöer och plats för terrakottakrukor med växter på rätt ställen!

Pendelur

De är viktiga inredningsobjekt, de tar plats, men de ger mycket karaktär till rummet: skulle du vilja ha ett i vardagsrummet?

Advertisement

Mattan

Även mattor kan vara vintage, eller åtminstone inspirerade av det fina utförande som du gillar mest. De används inte längre lika mycket som tidigare, speciellt de mer klassiska inom design, men de kan bli det element som skapar sammanhållning bland många olika andra element!

Vilka vintagedetaljer skulle du vilja ha med i din vardagsrumsniredning?

Advertisement