Är dragkedjan på din ryggsäck trasig? Kasta den inte: vi förklarar hur du fixar den på ett ögonblick

av Hilda Maria Morgan

13 Augusti 2023

Är dragkedjan på din ryggsäck trasig? Kasta den inte: vi förklarar hur du fixar den på ett ögonblick
Advertisement

Den första mekanismen som kan definieras som en dragkedja uppfanns 1851 av Elias Howe (samme uppfinnare som av symaskinen), som dock efter patentet valde att inte kommersialisera sin produkt, vilket skjuter upp den officiella födelsen av detta användbara föremål till 1893, året då Whitcomb Judson lämnade in patent på ett "löstagbart säkerhetslås" för att ersätta skosnören.

Sedan dess har denna geniala uppfinning fått alltmer fäste på marknaden, så pass att den idag följer med oss ​​varje dag och garanterar oss att snabbt öppna och stänga kläder, jackor, byxor, men även ryggsäckar, väskor och resväskor. Den består av nylon-, plast- eller häktorer fästa på två band och avgränsade i de två ändarna av två föreningspunkter, som håller skjutreglaget i läge som gör att den kan öppnas och stängas.

Om den går sönder brukar vi tänka att det inte finns något annat att göra än att slänga blixtlåset och plagget eller väskan, men det går ibland att åtgärda skadan och spara sig en kostnad och inte behöva separera sig från ett föremål vi kanske tycker om. Vi förklarar nedan hur man fixar en dragkedja på en ryggsäck.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ryggsäckarna och tillhörande dragkedjor är gjorda av mycket styvt material, för att vara robusta och tåliga nog att tåla även tunga vikter. Av denna anledning, när en dragkedja går sönder, kan det vara uteslutet att slänga den, men reparationen kan ibland bli mycket dyr. Såvida inte skadan är omfattande eller på annat sätt irreparabel kan det faktiskt vara en lätt uppgift att fixa en dragkedja till en ryggsäck, om du vet hur man gör.

Om löparen helt enkelt har kommit ut ur blixtlåset, till exempel, räcker det vanligtvis att helt enkelt dra den fram och tillbaka över häktorerna, tills den går tillbaka till sitt rätta hölje. Men ibland kan det vara nödvändigt att dra ut löparen och dra åt den innan du sätter tillbaka den korrekt i sitt hölje: för denna operation behöver du använda dig av några grundläggande steg:

  • klipp med hjälp av en mattkniv av tråden som fäster blixtlåset vid dess hölje;
  • dra ut blixtlåset och skjut tillbaka löparen till rätt position;
  • nu är det dags att stänga blixtlåset med en nål och tråd och fixera det;
  • sätt alltså tillbaka dragkedjan på plats och ge ytterligare två föreningspunkter för att hålla den fixerad och förhindra att löparen kommer ut igen.

Vill sätta dina färdigheter på prov?

Advertisement