12 optimala alternativ för att gömma sängen i en enrumslägenhet

av Hilda Maria Morgan

17 Juli 2023

12 optimala alternativ för att gömma sängen i en enrumslägenhet
Advertisement

Ingen vill att det första gästerna ser när de går in i ens hem är deras obäddade säng. Det är den mest intima delen av hela huset, den vi vill att bara våra allra närmaste ska få tillgång till, den delen till vilken vi har en mer avslappnad inställning även när vi städar. Men om du bor i en enrumslägenhet är det oundvikligt att man med bara en blick kan se varje hörn av huset, utom badrummet.

Det är dock inte sagt att du helt måste ge upp integritet och avskildhet: i själva verket kan du fortfarande skapa en uppdelning som isolerar sovdelen från resten, och döljer sängen utan att behöva ingripa på rummets arkitektur. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Om sängen är placerad så att den har utrymme runt sig, kan en bokhylla, även hög, vid fotändan kunna dölja den från insyn från de andra områdena.

Advertisement

Om å andra sidan en hög bokhylla skulle visa sig vara för mycket kan lägre möbler användas, olika beroende på vilken funktion som krävs. Till exempel en öppen garderob, eller en skohylla, för alla kläder som annars skulle ligga utspridda i rummet.

Samma idé, det vill säga att använda en möbel som mellanvägg, fungerar även när den löper längs sängens sida.

Och så finns förstås väggarna: kanske inte hela, eftersom de skulle omsluta sängen i ett kvävande utrymme, men halva och nästan alltid tunna, i gipsskivor.

Dessa är lösningar som kan skräddarsys med kreativitet.

Advertisement

Ett annat vinnande koncept för att dela upp utrymmen, erbjuda avskildhet men inte ge upp ljus och luft, är glasväggar.

Och där du hittar rätt föremål är det svårt att motstå tilltalandet av ett stort upphängt element som fungerar som en avdelare: en enorm inramad panel, men också träplankor eller till och med gamla dörrar!

Advertisement

Om rummets form tillåter det skulle sovdelen även kunna stängas av – vid behov – bakom skjutbara paneler, som i slutändan skapar en vägg.

Trälösningarna är också mycket vackra, med väggar gjorda sida vid sida av trälameller som fortfarande släpper igenom ljus och luft.

Advertisement

Billigare, men med en dekadent eller bohemisk charm är idén att använda gardiner för att isolera sängen från resten av enrummaren.

Och vad sägs om att skapa ett hörn omslutet av gardiner men också en bokhylla som fungerar som en vägg? Ett gör-det-själv-knep inom räckhåll för alla.

Advertisement

Det finns till och med de som helt kamouflerar sovdelen, genom att stänga in den i en vrå i väggen som när dörrarna är stängda ser ut som bara ytterligare en del till en måttbeställd garderob!

Hur skulle du helst gömma sängen i en enrumslägenhet?

Advertisement