Malhål på kläder? Få klädesmalarna att försvinna med 6 enkla DIY-medel

av Hilda Maria Morgan

13 Maj 2023

Malhål på kläder? Få klädesmalarna att försvinna med 6 enkla DIY-medel
Advertisement

Du öppnar garderoben för att äntligen ta på dig en tjocktröja och ser att den är full av hål: ingen gillar att upptäcka att ett av favoritplaggen har varit föremål för en fest av klädesmalar, men tyvärr är det inte en så osannolik händelse. Faktum är att klädesmalar, liksom många parasitära insekter, kan orsaka mer eller mindre omfattande skador. Till skillnad från de som skapar kaos bland växter eller mjöl i skafferiet, älskar klädesmalar att livnära sig på fibrerna i våra kläder.

De föredrar särskilt kläder som ligger ostörda i mörker i garderober, och ännu mer på platser som inte används ofta som vinden eller källaren. De tar plats i tygvecken, särskilt om det finns osynliga spår av hudceller eller matsmulor på kläderna.

Hur blir du av med dem och skyddar dina kläder? Läs vidare för att ta reda på det.

Advertisement
whatintarnati0n/Reddit

whatintarnati0n/Reddit

Det är egentligen de nykläckta larverna som äter på kläderna, innan de blir till fjärilar. Och de livnär sig på animaliska fibrer för att växa, så de enda tygerna som faller offer är ull, kashmir och liknande.

Vad du kan göra för göra kläderna oattraktiva:

  • Det viktigaste är att rengöra ordentligt: ​​om plagget tål att tvättas i temperaturer på 50°, starta en cykel på minst en halvtimme. Ta dem annars till en kemtvätt.
  • Hur som helst, även innan du tvättar, ta hjälp av solen och borstar: ta ut kläderna till solen och borsta dem med en klädborste, det är en effektiv manuell metod för att få bort alla ägg och larver.
  • Frys in tröjorna eller koftorna: lägg dem i en lufttät påse och låt dem stå i två eller tre dagar. Larverna kommer att dö och det räcker med att borsta plaggen väl efteråt.

För att undvika klädesmal:

  • Se till att det inte finns damm och smuts inuti möblerna, även det attraherar insekter, dammsug sedan när det behövs.
  • Använd essens av ceder: cederträbollar, samt eterisk olja som hälls på bomullstussar fungerar. Du kan även hälla några droppar på filtunderläggen som används till stolar, och som du fixerar på innerväggarna i garderober och lådor.
  • Lite mindre effektiva, men inte på något sätt värdelösa, är andra eteriska oljor som lavendel, eukalyptus eller tea tree. Du kan kanske lägga till dem för att få en lite annorlunda doft i din garderob.

Om dessa medel inte ger önskat resultat från säsong till säsong, är det lämpligt att kontakta professionella som utför en desinficering, men generellt sett kan korrekt rengöring och förebyggande verkligen räcka långt!

Advertisement