Tänk inte för mycket på det: 11 saker att göra sig av med omedelbart för att skapa ordning och reda

av Hilda Maria Morgan

20 Maj 2023

Tänk inte för mycket på det: 11 saker att göra sig av med omedelbart för att skapa ordning och reda
Advertisement

Andas in, andas ut och släng. Det går inte att komma runt det: när det blir för mycket oordning hjälper det bara att organisera utrymmena upp till en viss punkt. Nästa steg, åtminstone för den som verkligen vill att ordning och reda ska råda utan att behöva städa hela tiden, är att göra sig av med allt det överflödiga. Och här börjar de ovanliga färdigheterna: vad är egentligen överflödigt? Var och en av oss har under årens lopp bestämt sig för att inte göra sig av med saker vi aldrig använder, som kanske till och med hålls gömda i lådor och garderober, men som vi är fästa vid. Det är svårt med dessa fall, men ibland måste man tvinga sig själv att "riva av plåstret", med ett enda avgörande drag.

Det finns också kategorier av föremål som kontinuerligt samlas på ett nästan smygande sätt, utan att vi märker det förrän något eller någon gör oss medvetna om det. Här handlar det om saker vi lättare kan göra oss av med. Så låt oss ta en titt på några kategorier av föremål som du utan för mycket ånger skulle kunna göra dig av med, om de fortfarande finns i ditt hem.

Gamla tidningar och tidskrifter

Gamla tidningar och tidskrifter

wasamonster/Reddit

Tidningar borde vi göra oss av med snabbt, men vissa tidningar stannar ibland kvar länge hos oss. Det finns naturligtvis samlarobjekt, men i de flesta fall blir de kvar hemma utan att man ens kommer ihåg att de finns där.

Gå igenom dem och bestäm vad du ska göra med dem: det finns second hand-butiker och marknader där de kan vara av intresse, såväl som för samlare som kan hittas online. De andra värdelösa kan slängas eller så kanske kan de användas till gör-det-själv-projekt. Hur som helst måste högen försvinna.

Advertisement

Kuponger, kataloger och annat papper

Kuponger, kataloger och annat papper

Carol Pyles/Wikimedia Commons

Kuponger borde vara nästan uteslutande digitala vid det här laget. Rabattkuponger med mera bör alla förvaras på samma plats, så att du med jämna mellanrum kan gå igenom dem och slänga de utgångna. Samma sak gäller för broschyrer och kataloger: de blir omedelbart föråldrade och det är aldrig värt att spara dem.

Omslagspapper och annat liknande papper: om du inte gör de kreativa pyssel där de kan behövas, titta igenom dem och behåll bara det absolut nödvändigaste för att hantera nödsituationer. Och glöm inte, även med tanke på återvinning och respekt för miljön, att en gåva också kan slås in på många fler eko-hållbara och originella sätt!

Kläder

Kläder

spacefem/Reddit

Oavsett hur mycket du känner för dem: de som är gamla, som förstörts av tidens tand eller klädesmalar, de som har blivit nedfläckade på ett sätt som inte går att återställa, måste bort. Sedan finns det de som är i bra skick men som vi inte kommer i eller inte vill använda. Här måste vi vara starka och förstå vilka klädesplagg som verkligen är ovärderliga i termer av sentimentalt värde och vilka vi kan skilja oss från. De skulle kunna skänkas bort eller säljas.

Plast- och papperspåsar

Plast- och papperspåsar

zajawkovich/Reddit

De förökar sig. Så ta de du har, ordna dem snyggt i en avsedd behållare. Det som blir inte får plats slänger du.

Allt du hade tänkt att du skulle fixa till med aldrig reparerade

Allt du hade tänkt att du skulle fixa till med aldrig reparerade

psycoMD/Reddit

Om det har legat bortglömt någonstans i veckor eller mer, och det inte är ett enastående, oersättligt föremål, är det dags att slänga det.

Advertisement

DVD

DVD

Xova_YT /Reddit

Om du inte har sett på dem på flera år, eller om det är filmer som numera finns tillgängliga (även i högre upplösning) på streamingtjänster, adiós. Behåll samlarupplagorna och de du tycker om mest, men se till att de är mycket färre än din ursprungliga DVD-samling.

Köksredskap

Köksredskap

shadowthunder/Reddit

Såvida du inte spenderar hela dagarna med att förbereda delikatesser för ett stort antal människor, räcker det att ha "en av varje sort", välj den av högst kvalitet och den mest mångsidiga modellen (spoiler: i allmänhet är de av metall, inget i trä eller silikon, utom i sällsynta fall).

Advertisement

Tomma kartonger

Tomma kartonger

johnabc123/Reddit

Från skokartonger till leveranskartonger: om du inte använder dem för något, släng dem. Spara eventuellt en till katten.

Utgått kosmetika och utgångna läkemedel

Utgått kosmetika och utgångna läkemedel

maya1987_K/Reddit

Med läkemedel är det enkelt att veta vilka som ska slängas, tack vare utgångsdatumet. Med kosmetika lite mindre: från smink till skönhetsprodukter, kroppsvård, hårvård, handvård etc... Det skulle kunna vara smart att använda små självhäftande etiketter som man skriver månaden/året då du öppnade dem på, så att du sedan, beroende på indikationerna för varje produkt vet när det är dags att slänga dem.

Och kanske kan en periodisk kontroll också hjälpa dig att ge företräde, vid användning, för de som håller på att gå ut!

Advertisement

Böcker som ingen någonsin läser

Böcker som ingen någonsin läser

bashothebanana/Reddit

Vi har lämnat den svåraste uppgiften till sist. Det gör alltid ont att säga hejdå till böcker, det verkar nästan som en synd. Men visst finns det pocketupplagor av böcker hemma som vi inte ens kommer ihåg vad de handlade om. Eller gamla utgåvor av helt föråldrade manualer, men som inte är så gamla eller sällsynta att de har något värde. Behåll de du tycker om, de som är användbara och de verkligt unika. Resten kan du göra dig av med.

Är du redo att sätta igång?

Advertisement