Hortensia: ursprunget till namnet, betydelsen och skötseln av en underbar växt

av Hilda Maria Morgan

21 Juni 2023

Hortensia: ursprunget till namnet, betydelsen och skötseln av en underbar växt
Advertisement

Hortensia är en perenn buskväxt av asiatiskt ursprung som är mycket uppskattad över hela världen för dess blommors skönhet. Den är känd i Kina som De åtta odödligas blomma och har odlats sedan Ming-eran (cirka 1400 e.Kr.); för närvarande odlas över 30 autoktona arter där, även om den mest utbredda arten i världen är Hydrangea macrophylla, av japanskt ursprung, även känd som japansk hortensia.

Ankomsten av växten till Europa skedde relativt nyligen och det finns flera versioner om dess import, varav den mest ackrediterade har bidragit till att skapa dess berömmelse som en kärleksblomma. I denna artikel tar vi reda på ursprunget till dess namn, namnets betydelse och hur man tar hand om denna underbara växt för att kunna njuta av dess underbara blomning i trädgården.

Advertisement

Import till Europa och namnets ursprung

Import till Europa och namnets ursprung

Pixabay

Dess vetenskapliga namn, Hydrangea, är sammansatt av de två grekiska termerna hydros (vatten) och angeion (vas) och härrör från formen på fröna som finns i blommorna inuti små höljen som faktiskt liknar kärl för att transportera vatten.

Hortensian importerades till Europa först på 1700-talet, enligt den mest ackrediterade versionen av naturforskaren Philip Commerson, som gav den namnet Hydrangea för att hedra sin älskare Hortense Barrè, som det sägs följde med på expeditionen ledd av Bougainvillea klädd som en man. Därav namnets betydelse.

Advertisement

Betydelse

Betydelse

Hectonichus/Wikimedia Commons

Även om vissa tror att denna blomma ger otur, är hortensia faktiskt relaterad till kärlek och passion. I Japan symboliserar den medkänsla, förlåtelse och ärlighet i känslor och enligt en legend gav en kejsare denna blomma till sin älskade för att vinna tillbaka hennes kärlek, med löftet att han aldrig mer skulle försumma henne på grund av statliga åtaganden.

Denna växt används för att avslöja födelsen av en ny kärlek eller återkomsten av en tidigare kärlek. Den specifika betydelsen varierar beroende på färgen på blomman:

  • vit: denna färg indikerar födelsen av uppriktig kärlek, vilket indikerar att alla tankar riktas till den älskade;
  • blå: det är färgen att ge till en älskad när du vill kommunicera djupet av din kärlek, trots dess nyckfulla och ombytliga karaktär;
  • rosa: det är en uttrycklig inbjudan att uppskatta kärlekens glädjeämnen, en kärleksförklaring att den älskade är den enda för oss.

Odling och skötsel

Odling och skötsel

Pixabay

Hortensia är en lättodlad växt, som anpassar sig till alla typer av jordmån och klimatförhållanden, förutsatt att du alltid har en god mängd vatten. Färgen på dess blommor förändras beroende på jordens surhet: i sur jord kommer de att mer sannolikt vara blå, i en i grunden alkalisk jord kommer de att få olika nyanser av rosa.

vintern är det nödvändigt att täcka marken med kompost och löv, medan luftdelen måste täckas med en plastduk för att göra den mer motståndskraftig mot frost, medan den på sommaren, om du bor på ett särskilt varmt område, är bättre placerad på en skuggig plats.

Bevattningarna måste vara rikligare under knoppningen och sedan minska efter blomningen; dock måste jorden alltid vara fuktig.

Beskär årligen i slutet av blomningen genom att ta bort de torkade blommorna.

Hortensia kan också odlas i stora krukor.

Nu är du verkligen redo att njuta av denna skönhet i trädgården!

Advertisement