"Städning är frihet", det störande meddelandet från en proffs på TikTok

av Hilda Maria Morgan

27 Augusti 2022

"Städning är frihet", det störande meddelandet från en proffs på TikTok
Advertisement

Nätet vimlar av personliga berättelser som överraskar och får dig att tänka till, dramatiska situationer som ofta är långt ifrån de flestas verklighet och ändå vet hur de kan framkalla oväntade reflektioner, ibland till och med djupgående. Man skulle dock inte förvänta sig att hitta dem på profilen för en influencer som sysslar med husstädning.

Det här är fallet med en video som laddats upp av finska @aurikatariina på hennes TikTok-flöde: vid första anblick ser det ut som en av de många videor man annars kan se hos profilen, där kvinnan bringar ordning och renlighet till ibland mardrömslika miljöer, men som det sedan visar sig att också vara dokumentationen av en process som döljer ett oväntat och störande budskap: "Städning är frihet".

via @aurikatariina/TikTok

Advertisement
@aurikatariina

@aurikatariina

"Det här huset var inte bara smutsigt", säger kvinnan samtidigt som hon visar de katastrofala förhållandena som huset befann sig i. Det var faktiskt inte bara en extraordinär röra, utan också en helt otrolig nivå av smuts. I den lilla diskhon flöt tallrikar och kläder i lerigt brunt vatten, varje synlig yta var belamrad av högar av föremål, husets väggar och dörrar täckta av smuts.

"Men jag kommer alltid att minnas hyresvärdens ord. Efter städningen sa han att han inte kom ihåg hur det känns när man kan gå in i sitt eget hus." Tanken på att röra sig fritt i ett rent och städat hus var en bortglömd känsla för den här personen.

"I morgon kommer han att vakna och kunna gå fritt i sitt kök. Han kommer att kunna laga mat om han vill. Städning är frihet."

Vi visar ofta exempel på städning som kan spara oss tid och ansträngning, för ibland är det verkligen svårt att hitta lusten att göra i ordning husets olika rum för femtiotionde gången, men känslan av ordning och hygien på platsen där vi bor skapar också en trevlig atmosfär.

Om vi ​​tänker på det är faktiskt att tvätta sig i ett smutsigt badrum, äta i ett illaluktande kök, sova i ett stökigt sovrum och så vidare, alla jobbiga situationer som, även för ens psykofysiska välbefinnande, skulle vara bättre att undvika. Auri Kananen (det är namnet bakom @aurikatariina-kontot) gör faktiskt ofta hem beboliga igen för personer med depression.

En kommentar till videon lyder: "Renlighet ÄR frihet. När mitt hus är smutsigt känner jag mig instängd". Vad tänker du om det?

Här kan du se videon i fråga.

Advertisement