10 tidlösa stänkskydds-idéer för att renovera ditt kök

av Hilda Maria Morgan

21 Juni 2023

10 tidlösa stänkskydds-idéer för att renovera ditt kök
Advertisement

Stänkskyddet är ett oumbärligt tillbehör i våra kök för att skydda väggarna från mat- och vattenstänk och gör att vi snabbt kan åtgärda små eller stora kulinariska olyckor som kan hända oss medan vi lagar våra måltider. När du har en önskan att förändra köket kan installation eller byte av stänkskydd vara ett bra sätt att helt förändra utseendet på detta rum, utan att göra alltför stora investeringar i form av tid, pengar eller ansträngning.

Om du är rädd för att tröttna på ditt nya stänkskydd direkt föreslår vi 10 tidlösa idéer nedan som passar perfekt in i vilken stil som helst och som kommer att behålla sin skönhet i många år framöver.

Advertisement

1. Vitt kakel

Vita kakelplattor kan verkligen passa till vilken stil du än väljer för ditt kök och blir ett med väggen, skyddar väggen diskret och gör den lättare att rengöra. Du kan välja att installera klassiska kakelplattor eller, vilket är ännu enklare, applicera självhäftande, resultatet blir fortfarande mycket elegant och attraktivt.

Advertisement

2. Trä

De som älskar den varma omfamningen av trä kommer att uppskatta ett stänkskydd i detta material. Det gör rummet omedelbart varmare och mer välkomnande och passar även perfekt för de modernaste köken, som riskerar att se för kalla ut.

3. Tegel

Stänkskydd av tegel är perfekt för de som vill ge ett rustikt utseende till sitt kök och det passar även perfekt tillsammans med svalare, modernare rostfria vitvaror. Även i det här fallet kan du välja det självhäftande alternativet, vilket är mycket lättare både att montera och byta ut.

4. Geometriskt

Kakelplattor med geometriska former är perfekta för att skapa djup i ett utrymme och attraherar ögat utan att överväldiga allt annat i köket, speciellt när man bara har en färg eller färgskalan är dämpad.

5. Färgat kakel

Färgat kakel är perfekt för att tillföra personlighet och värme till köket, det blir genast mer välkomnande tack vare de färgglada nyanserna. De kontrasterande kombinationerna med möblerna är snygga, du kan även hitta dem i den självhäftande versionen.

Advertisement

6. Koordinerat med arbetsytorna

Ett utmärkt sätt att förstärka ett kök med raffinerade detaljer är att koordinera stänkskyddet med bänkskivan och skapa en helhet mellan de två ytorna som kommer att dra uppmärksamheten till granitskivan, kvartsskivan eller vilken annan stenskiva du än kan tänkas ha. Resultatets homogenitet säkerställer också enklare rengöring.

7. Natursten

Perfekt om du vill återskapa den varma atmosfären som finns i fjällstugor. Natursten är mycket lämplig för både inomhus- och utomhuskök och ger dem ett tidlöst utseende.

Advertisement

8. Färgat glas

Om du letar efter en modern, originell och mycket lättstädad lösning, är färgat glas något för dig. Välj neutrala eller lättanpassade nyanser som blått eller grönt. De kommer att bli riktigt magnifika.

9. Småsten

Om du letar efter ett stänkskydd som ger ett starkt intryck, välj småsten: det är ett material som man inte förväntar sig på väggarna i ett kök, som dock kommer att ge helheten ett elegant, raffinerat och tidlöst utseende.

Advertisement

10. Spegel

Om du älskar den moderna och urbana stilen, men du inte vill ha de klassiska kakelplattorna, är spegeln perfekt för ditt kök. Förutom att ge ett modernt utseende till rummet kommer det också att få det att framstå som större. Kombinera med rostfria vitvaror, vita skåp och bänkskivor och armaturer i glas.

Vilket stänkskydd har du valt till ditt kök?

Advertisement