Förstorade porer: 9 användbara tips för att minska deras storlek och förbättra hudens utseende

av Hilda Maria Morgan

20 Juli 2022

Förstorade porer: 9 användbara tips för att minska deras storlek och förbättra hudens utseende
Advertisement

Förstorade porer, som är särskilt märkbara på huden i ansiktet men också kan dyka upp på andra delar av kroppen, är en fel på grund av att själva porerna blockeras. Dessa tjänar faktiskt till att reglera utsöndringen av talg som hjälper till att hålla huden återfuktad och elastisk, men när de blir igensatta blir de större än genomsnittet, vilket gör dem tydligt synliga för ögat som små fördjupningar i huden. När detta händer verkar hudens struktur grövre och mindre kompakt.

Det faktum att de är utvidgade tyder därför på en funktionsstörning som kan bero på olika orsaker: körtlarna producerar för mycket talg, vi har använt komedogena produkter (dvs de som orsakar utsläpp av pormaskar, finnar och andra föroreningar), huden är mindre elastisk, vi har varit i solen utan tillräckligt skydd och mer.

Så hur går du tillväga för att få porerna att bli mindre igen och få en frisk och vacker hud? Du kan använda dig av hjälpmedel som de som nämns nedan.

Advertisement
Pexels

Pexels

Kost: en korrekt kost är grunden för en frisk kropp, men också för en vacker hud. I synnerhet när det gäller porer är det raffinerat socker och friterad mat som skapar problem. Dessa ökar faktiskt insulinnivåerna som producerar mer talg. Bättre att eliminera dem och ersätta dem med hälsosammare alternativ i vardagen, och sedan kanske unna sig lite enstaka "fusk".

Använd solskyddsmedel. Huden som exponeras utan skydd för solens strålar blir torr och därför mindre elastisk och detta gynnar utvidgningen av porerna.

Advertisement
COSRX/moodyskin.it

COSRX/moodyskin.it

Produkter med grönt te: i hudvårdens oändliga och labyrintiska värld finns det många giltiga produkter som innehåller tea tree-extrakt. Leta efter de med en bra INCI, kanske till och med cruelty free, så kommer dina ansiktskrämer också att kunna hjälpa till att minska storleken på hudens porer.

Dessutom, produkter med C-vitamin som är antioxidant och främjar produktionen av kollagen och elastin förbättrar hudens utseende genom att minska brister. Det finns också märken som säljer flaskor med C-vitamin att lägga till som droppar till de olika krämerna du använder dig av i vardagen!

Amazon

Amazon

Se upp för mattande våtservetter: de används för att absorbera överflödigt talg, den som ger huden ett fet utseende och som ingen tycker om, speciellt när det också är foundation och liknande inblandat. Men att överdriva användningen av dessa våtservetter tar även bort de hudoljor som huden behöver, vilket får kroppen att producera ännu mer för att kompensera.

pexels.com

pexels.com

Är det bäst att använda svampar eller borstar för att applicera foundation? Om du bara är mån om estetik är det en smaksak. Men det kanske är värt att veta att foundationborstar fördelar produkten bättre på huden och skapar ett tunnare och mer homogent lager, vilket minskar risken för att porerna täpps igen. Det är dock viktigt att alltid se till att du tar bort alla spår av smink dagligen.

The INKEY List/Lookfantastic

The INKEY List/Lookfantastic

Och om du verkligen vill välja dagliga hudvårdsprodukter som syftar till att minska porerna är de som innehåller salicylsyra jättebra, varav några också är milda nog att användas varje dag.

Advertisement
Pexels

Pexels

Undvik komedogena produkter. I produkterna som kan köpas och ännu mer bland gör-det-själv-naturhjälpmedlen nämns ofta användningen av sheasmör, oliv- eller kokosolja. De är effektiva av många olika anledningar, men de är också mer benägna att stimulera uppkomsten av finnar, pormaskar och orenheter. Bättre då att föredra ricinolja, hampfrö eller jojobaolja.

Revolution Skincare/pinkpanda.it

Revolution Skincare/pinkpanda.it

När du väljer rengöringsmedel som du ska tvätta ansiktet med (det första steget i en skönhetsrutin, efter en sminkborttagning), är renande geler att föredra framför krämiga lotioner eller mjölk. I allmänhet är vattenbaserade produkter bra.

Var i alla fall alltid uppmärksam på ingredienserna i de produkter du använder, med hänsyn till eventuella allergier eller intoleranser. Att kombinera dessa handlingar, med utgångspunkt från kosten, kan förändra ansiktets utseende på ett anmärkningsvärt sätt!

Advertisement