Solfångare med pressade blommor: släpp kreativiteten fri med dessa 8 pyssel med naturens under

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2023

Solfångare med pressade blommor: släpp kreativiteten fri med dessa 8 pyssel med naturens under
Advertisement

Under alla årstider finns det blommor och blad som fångar vår uppmärksamhet: om vi bara är uppmärksamma kan vi se att naturen alltid omger oss med underverk, även vid sidan av en väg mitt i en stad. På våren finns det mycket att välja på när det gäller blommor, men även under andra tider på året finns det alltid något att titta på.

Det har garanterat hänt att du har plockat blommor för att ställa dem i en vas hemma, en alltid tillfällig dekoration, med tanke på att de förr eller senare vissnar. Men om du skulle vilja skapa dekorationer som håller och är vackra i solljuset, kan du använda pressade blommor för att skapa vackra solfångare med dina egna händer, som de som föreslås nedan.

Advertisement
Tutorial via thebestideasforkids.com

Tutorial via thebestideasforkids.com

I de flesta fall behöver du pressa blommorna så att de torkar och får en platt form vilket också gör dem lättare att hantera för dessa dekorationer. För att göra detta kan det räcka med att placera dem mellan pappersark inuti tunga böcker, ovanpå vilka du placerar andra för att skapa ännu mer vikt. Eller så kan du köpa en blompress.

Den metod som oftast används för att "föreviga" blommorna till denna typ av dekoration är att laminera dem, men i avsaknad av detta kan också de genomskinliga omslagspapper av plast som avvänds till böcker användas, eller så kan någon typ av slät och tjock plast också fungera.

Proceduren, om speciella apparater inte används, är alltid liknande: ta två bitar bakplåtspapper, lägg ett på en strykbräda (eller ett annat platt stöd där du kan använda strykjärnet). Lägg en plastfilm på den, arrangera sedan blommorna som du vill, lägg den andra plastfilmen ovanpå och lägg till sist den andra biten bakplåtspapper ovanpå alltihopa. Vid det här laget kan du stryka över det hela med strykjärnet, utan att dröja kvar för mycket på en viss punkt, utan genom att använda konstanta och linjära rörelser, för att värma upp plasten precis tillräckligt för att den ska smälta och på så sätt täta blommor och blad.

Fördelen med att plastfilm för att laminera är att det inte blir några veck och ger ett snyggare resultat.

Advertisement
Tutorial via hellowonderful.co

Tutorial via hellowonderful.co

När du har skapat din komposition kan du klippa ut den och kanske lägga till former runt om, som den här fjärilssiluetten.

Tutorial via lilyardor.com

Tutorial via lilyardor.com

Men du skulle också kunna använda ramar för att göra dina skapelser till små konstverk.

Solfångare förtjänar att sättas upp på glas som nås av solen, du kommer att se hur vackert det är när solen passerar genom de färgglada blommorna och bladen.

Tutorial via brighterdaypress.com

Tutorial via brighterdaypress.com

Särskilt återvunna föremål kan också användas som en ram, till exempel de träramar som används för broderier.

Advertisement
Tutorial via hearthandvine.com

Tutorial via hearthandvine.com

Och om du använder ramar som kan fyllas med glas eller plexiglasplattor, då kan du även sätta in pressade blommor direkt, utan att behöva värma med strykjärnet.

Tutorial via allfreekidscrafts.com

Tutorial via allfreekidscrafts.com

Du skulle också kunna prova att använda färska blommor utan att pressa dem med metoden som nämnts ovan med strykjärnet: det viktiga är att täta alla möjliga ställen där luft skulle kunna ta sig in mellan de två plastlagren, och använd plast som är tillräckligt tjock så att den inte smälter för mycket så att blommorna eller bladen "smiter ut".

Advertisement
Tutorial via eightacorns.com

Tutorial via eightacorns.com

Kort sagt, det är bara att börja samla blommor och blad, och sedan komponera dem i alla de mönster du önskar.

Advertisement