12 kreativa pyssel och roliga aktiviteter för barn att göra med bönor

av Hilda Maria Morgan

04 Juli 2023

12 kreativa pyssel och roliga aktiviteter för barn att göra med bönor
Advertisement

En utmärkt källa till vegetabiliskt protein och läckra och mångsidiga receptingredienser, bönor är inte bara bra för matlagning. Faktum är att torkade baljväxter kan användas till många olika aktiviteter med barn för att underhålla dem på ett roligt sätt och stimulera deras fantasi och kreativitet.

Från färgglada mosaiker till tillbehör och musikinstrument, från odling till att lära sig alfabetet och matematik, bönor är ett utmärkt sätt för att engagera dina barn i många roliga och stimulerande aktiviteter. Du kan hitta projekt för barn i alla åldrar, från de yngsta till de äldsta, som involverar dem alla i en rolig kreativ eftermiddag med familj eller vänner.

Nedan upptäcker vi tillsammans 12 roliga och kreativa förslag på aktiviteter som kan göras helt med bönor.

Advertisement

1. Sådd

Det första projektet man kommer att tänka på för barn när det kommer till bönor är att dem. Barnen kommer att bli extatiska över att se groddar dyka upp och kommer gärna att följa tillväxten av sina plantor. Lägg era favoritbaljväxter i en bomullstuss i en genomskinlig behållare och blöt den regelbundet; de första skotten kommer snart att dyka upp.

Advertisement

2. Mosaik

Ett annat intressant pyssel att göra med dina barn är mosaik: du kan använda baljväxter som mosaikbitar och välja om du vill färga dem eller lämna dem naturliga så som de är.

3. Matematikprojekt

Att lära sig grunderna i matematik har aldrig varit så roligt! Använd bönor och glasspinnar för att lära dina yngsta barn siffror.

4. Fotoramar

Att göra söta fotoramar gjorda med baljväxter är ett bra sätt att spendera tid genom att ha roligt med barnen och de är perfekta som presenter!

5. Dekorativa flaskor

Om du letar efter ett kreativt sätt att dekorera ditt kök på är bönor den perfekta lösningen. Dina barn kommer att tycka att det är roligt att fylla flaskor eller burkar med baljväxter, pasta och ris. Komplettera dekorationen genom att lägga till rosetter och färgade tyger, de blir underbara.

Advertisement

6. Ljushållare

För att dekorera ditt hem inför semestern eller helt enkelt för att skapa en romantisk atmosfär, är ljus viktiga; låt dina barn hjälpa dig att göra vackra ljusstakar med bönor och torkade baljväxter.

7. Alfabetet

Även att lära sig alfabetet blir lätt som en plätt med hjälp av bönor. Du kan låta dina barn limma fast bönorna efter bokstävernas form, kanske skriva deras namn och hänga upp dem på sovrumsdörren, eller skriva bokstäverna på de enskilda bönorna och låta dina barn dela upp dem i behållare; det finns många möjliga idéer för att lära sig alfabetet med baljväxter.

Advertisement

8. Djur

Vad sägs istället om att göra söta djur av bönor?

9. Smycken

För de äldre och mer erfarna skulle det kunna vara underbart att skapa smycken med bönor. Du kan göra halsband och armband, men också söta örhängen genom att bara använda nylontråd och torkade bönor.

Advertisement

10. Maracas

Att göra maracas för att föra dina barn närmare musik är väldigt enkelt: det räcker med några plastägg (tex de som finns i Kinderägg), plastskedar, bönor och tejp.

11. Regnsticka

Fortfarande när det gäller musikinstrument skulle det kunna vara roligt att göra en regnpinne: du behöver torkade bönor, en tom hushållspappersrulle och kartong och tejp för att stänga änden. Dekorera som du vill och börja upptäcka ljuden!

Advertisement

12. Modelllera

Torkade bönor är också perfekta för att dekorera figurer gjorda med modellera eller trolldeg.

Vilken är dina barns favoritskapelse?

Advertisement