När återvinning blir mode: skönhetsdrottningen med en klänning av burkar

av Hilda Maria Morgan

31 Maj 2023

När återvinning blir mode: skönhetsdrottningen med en klänning av burkar
Advertisement

Som 23-åring blev hon Miss Universe Thailand, men förutom sin extraordinära skönhet har hon skapat rubriker av en oväntad anledning, ett modeval med en ekologisk baktanke som gjorde att hon kunde tävla om en annan titel, en mycket mindre smickrande sådan: Miss Garbage (Fröken Skräp). Man kan inte annat än undra hur en skönhetsdrottning också kan betraktas som en skräpdrottning. Det har att göra med Anna Sueangam-iams barndom, så heter den vackra kvinnan, och hennes val att förvandla det hon länge har blivit hånad för till en titel att vara stolt över.

Det är inte ovanligt numera att skönhetstävlingar också används för att lansera andra budskap än att bara visa upp deltagarnas attraktionskraft. När det gäller Anna Sueangam-iam, som också skriver under med hashtaggen #AnnaTheThaiger, var budskapet hon ville dela med sig av en provocerande hyllning till hennes ursprung men också ett sätt att uppmärksamma alla om vår världs akuta och allvarliga miljöfråga.

Advertisement

Den unga kvinnan, ursprungligen från Bangkok, vann titeln Miss Universe Thailand i juli 2022, efter att ha skapat rubriker under tävlingen för kampanjen som hon hade beslutat att stödja under evenemanget, under vilken hon stödde kvinnor av blandad nationalitet, även om hon själv inte hör till kategorin, utan har två thailändska föräldrar. Anna The Thaiger brydde sig inte om detta och fortsatte sin resa under medias ögon tills hon kröntes till skönhetsdrottning.

Men vad alla minns är faktiskt en av aftonklänningarna som bärs under tävlingen: en nätklänning som har något unikt, men också betydelsefullt. Metallnätet bestod faktiskt av metallflikar från läskburkar.

Advertisement

Flera månader efter segern utnyttjade den unga kvinnan sociala medier för att förklara anledningen till valet: "Klänningen var inspirerad av det som omgav mig under min barndom. Jag växte upp med föräldrar som arbetade med att samla sopor, så hela min barndom spenderades bland högar av sopor och material som skulle återvinnas”.

"Denna unika klänning har skräddarsytts med avsikten att använda avfall och återvinningsbart material. I synnerhet "burkflikar" för att visa hela universum att det som många anser vara värdelöst faktiskt kan ha ett eget värde och en skönhet".

Och hon avslutar med att säga: "Tack till er alla för att ni såg den, lyssnade på den och kanske också för att ni själva är ett budskap om självkänsla".

 

Så om hon som barn blev hånad med smeknamnet Miss Garbage för att vara dotter till en man som samlade sopor och en kvinna som sopade gatan och arbetade som servitris, har idag Anna Sueangam-iam förändrat sin livshistoria, genom att låta hennes skönhet och tävlingens sammanhang förvandla skräpet till något glänsande och elegant.

När hon accepterade kronan var hennes ord: "Låt inte var du föddes definiera dig fullt och ständigt. Med rätt beslutsamhet kan vi alla förändra vårt eget liv."

Klänningen i fråga skapades av designern Manirat, som förstärkte de återvunna metallkedjorna med Swarovski-kristaller, och klänningen har till och med ett namn: "Hidden Precious Diamond Dress".

Advertisement