Hur ofta bör lakanen tvättas? Så här säger experterna

av Hilda Maria Morgan

18 Maj 2023

Hur ofta bör lakanen tvättas? Så här säger experterna
Advertisement

Intuitionen, men också näsan, säger oss att vi inte bör vänta mer än en vecka innan vi byter lakan, men hur ofta borde de bytas? Svaret kan variera för var och en beroende på olika faktorer. Hur många timmar vi spenderar i sängen varje natt, hur mycket vi tenderar att svettas, hur ofta vi tvättar oss (inklusive håret) och hur väl inbäddade och klädda vi är när vi sover. Samt, såklart, väderförhållandena under den aktuella årstiden, som kan få oss att svettas mer eller mindre, oavsett hur mycket vi försöker kontrollera temperaturen i rummet med luftkonditioneringssystem.

Och ändå, även när vi känner till alla dessa faktorer, finns det ett referensmedelvärde som skulle kunna betraktas som en gyllene regel, om än med ett flexibelt minimum. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
Pixabay, Wikimedia Commons

Pixabay, Wikimedia Commons

För att komma till saken: den lägsta frekvensen för att byta och tvätta lakan är en gång i veckan. Det betyder att om vi skulle vilja göra det oftare så är det bättre, även om det inte är strikt nödvändigt – såvida vi naturligtvis inte blir tvungna att göra det på grund av någon extraordinär situation som gjort att vi smutsat ner lakanen innan.

I genomsnitt följer de flesta denna regel, men det har också bevisats vetenskapligt: ​​en studie som genomfördes 2017 på tusentals amerikanska familjer visade faktiskt att vi varje natt är i kontakt med en stor mängd allergener från kvalster som nästlar sig in i lakanen. Och över 90 % av de analyserade försökspersonerna exponerades för minst 3 av dessa allergener.

Det betyder att även om vi inte utvecklar allergier kan vi fortfarande uppvisa reaktioner som är jämförbara med symptomen hos en allergi, såsom nysningar eller impulsen att dra in snuva med näsan.

Förutom kvalstren samlas det också en hel rad andra ämnen mellan lakanen som inte är bra att vara i kontakt med för länge: djurhår (eller mjäll från pälsen), pollen, jord, ludd, rester och avföring från kvalstren. För att inte tala om kemikalierna som lakanens tyger tillverkas och färgas med, som ibland tvättas bort helt först efter många tvättar.

När det gäller den maximala tidsgränsen som det kan gå mellan ett byte och nästa, handlar det om två veckor, en gräns som vi inte ofta bör nå för ofta.

Advertisement