8 steg att följa och 4 misstag att undvika för att damma som ett proffs

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2023

8 steg att följa och 4 misstag att undvika för att damma som ett proffs
Advertisement

Det finns de som aldrig skjuter upp dammandet och de som väntar alldeles för länge, så att situationen blir allvarlig, till den grad att det verkligen blir svårt att få bort allt damm på en gång, om man inte närmar sig damningen med rätt strategi. Och gärna även med tålamod och tid, när man måste ta igen latheten efter alltför många veckors eller månaders undvikande.

Faktum är att det ofta händer att när man dammar snabbt och utan rätt strategi att man bara tar bort en del av dammet och flyttar resten från ett ställe till ett annat: vanligtvis mot hörnen som är svårast att rengöra, och så inser vi det först nästa gång då det är dags.

Hur förbereder man sig inför en städning för att få perfekt resultat? Läs vidare för att ta reda på det.

Advertisement
UselessOtaku28/Reddit

UselessOtaku28/Reddit

Innan du börjar, frigör ytorna: det är intuitivt, men ibland är vi lata, och istället för att ta bort alla föremål från ytorna som ska dammas, flyttar vi dem bara. Det kanske går snabbare, men damningen blir inte lika bra. Förbered alltså en arbetsbänk täckt med några gamla lakan, eller kanske också några kartonger eller baljor, och frigör gradvis de olika hyllorna och platserna från sina föremål. Detta ger är också en möjlighet att göra ett urval och bestämma vad som ska behållas, vad som ska fixas, vad som ska slängas eller skänkas bort.

Om du behöver byta filter på luftkonditioneringsapparater och andra ventilationssystem, gör det nu, så att all smuts samlas med resten av dammet.

Ta också bort alla tyger som riskerar att bli smutsiga, lämna – också för att skydda soffor, fåtöljer och sängar – bara de som i alla fall skulle slängas i tvättmaskinen. Men om det finns rena kuddar eller gardiner, ta bort dem för att förhindra att de blir smutsiga med dammet som oundvikligen kommer att röra sig runt i luften.

Advertisement
SHVETS production/Pexels

SHVETS production/Pexels

1.       Börja högst upp: takfläktar, taklampor och arbeta dig sedan ner till hyllor, bokhyllor eller överdelen på olika möbler. Idealet är att omedelbart använda en behändig och kraftfull dammsugare, som fångar upp smutsen istället för att riskera att bara förflytta den. Men om du inte kan använda den åtminstone på dessa svårast tillgängliga platser, förse dig med mikrofiberdukar som du fuktar lätt. De ska inte bli blöta eller droppa av vatten alls utan bli så där minimalt fuktiga så att dammet fäster bättre istället för att spridas omkring. Vissa tillreder till och med en sprayprodukt med en sked alkohol och några droppar eterisk olja, för att det ska lämnas en god doft medan man dammar. Spraya i sådana fall direkt på trasan, istället för direkt på ytan som ska rengöras, byta trasa så fort den blir för smutsig (tvätta alla efteråt noggrant i tvättmaskinen).

2.       Gå vidare till väggarna och allt som finns på dem, jobba uppifrån och ner. Du kan ta hjälp av platta moppar, som de som används på parkett, eller använda dammsugaren med lämpligt munstycke. I denna fas tar du även hand om dörrar och handtag. Kort sagt, alla vertikala ytor.

3.       Ta hand om möblerna, som ofta har hörn och detaljer som behöver tas om hand på ett lugnt sätt. När det gäller trä, om det inte är särskilt smutsigt, kan du dammsuga lite snabbt och använda specifika rengöringsmedel som ger näring och polerar dem. Det viktiga är att göra det när du vet att inget mer damm kommer att falla ner på ytan du vill rengöra.

4.       Ställ tillbaka föremålen på deras platser. Här kommer det att behövas många fler mikrofiberdukar för att damma av allt innan du ställer tillbaka det på plats. Var noga med att dammet faller ner på golvet och inte på de ytor där du redan har arbetat.

5.       Slutligen, golven: du kommer att märka att mycket damm och smuts har fallit ner på dem. Därför är det nödvändigt att dammsuga, för att förhindra att de rörelser som skulle göras för hand om du skulle använda sopkvasten skulle sprida dammet runt om i rummet igen. Börja vid rummets yttre väggar och rör dig långsamt mot mitten.

Men om det finns mattor (det hade varit bättre att få dem ur vägen innan start, tillsammans med de olika tygerna), ta bort dem innan du börjar dammsuga golvet, lägg ut dem utomhus och dammsug dem sedan ordentligt innan du placera tillbaka dem på golvet igen.

6.       Rengör redskapen du har använt för att damma: släng trasorna i tvättmaskinen, rengör dammsugarens olika delar enligt instruktionerna. Så att allt är redo inför nästa gång, vilket dock kommer att vara om ett bra tag!

Advertisement