Husstädning: 10 enkla misstag att undvika men som vi förmodligen gör varje dag

av Hilda Maria Morgan

28 December 2022

Husstädning: 10 enkla misstag att undvika men som vi förmodligen gör varje dag
Advertisement

Hushållsstädning är en grundläggande aspekt av vårt dagliga liv och har genom århundradena möjliggjort en gradvis förbättring av de hygieniska förhållandena i våra hem med åtföljande avsevärda fördelar för vårt välbefinnande. Det är därför viktigt att de utförs regelbundet och alltid på bästa sätt så att våra hemmiljöer hålls rena och sanerade.

Men är vi verkligen säkra på att vi gör allt rätt? Förmodligen gör vi varje dag många små misstag som riskerar att äventyra resultatet av alla våra ansträngningar. Här är 10 saker du förmodligen gör felaktigt när det kommer till städning.

1. Att inte byta handdukar och kökshanddukar

1. Att inte byta handdukar och kökshanddukar

Creativo

Att använda samma handduk eller trasa för länge, samt att använda samma trasa för att städa hela huset, kan vara kontraproduktivt för städningens framgång. Faktum är att smuts och mikroorganismer kan avsättas på tyger och kan lätt spridas till ytorna vi rengör. Detta gäller särskilt för fuktiga miljöer som badrummet eller diskbänken. Vi bör därför byta ut handdukar och kökshanddukar regelbundet, så att vår städning blir riktigt effektiv.

Advertisement

2. Otillräcklig kontakttid

2. Otillräcklig kontakttid

Creativo

Varje desinficerande rengöringsmedel behöver tillräckligt med kontakttid för att det ska kunna utföra sin åtgärd och att låta det verka under otillräckligt med tid kan frustrera våra ansträngningar att desinficera. Läs alltid noggrant på etiketterna på de tvättmedel du använder så att åtgärden utförs tillräckligt. När det gäller gör det själv-medel är tiderna för korrekt sanering som följer:

  • vinäger: 30 minuter
  • bikarbonat: minst 15 minuter
  • citronsyra: för ytor är några minuter är tillräckligt, för toaletten är det bättre att låta den verka i några timmar.

3. Trä och små redskap i diskmaskinen

3. Trä och små redskap i diskmaskinen

Creativo

Träredskap bör inte diskas i diskmaskinen eftersom det på grund av den varma och fuktiga miljön kan förekomma en spridning av mögel på dess yta. Samma argument gäller även för små redskap med hål som rivjärn, vitlökspressar, citruspressar, potatispressar; smutsrester kan i själva verket komma in i hålen och tas inte bort genom att diska dem i diskmaskinen, med eventuell åtföljande spridning av mögel.

4. Sköljmedel till handdukarna

4. Sköljmedel till handdukarna

Creativo

Användning av kemiska sköljmedel vid tvätt av handdukar kan avsätta kemikalier på tygerna som gör dem styva och minskar deras uppsugningsförmåga. För att undvika detta besvär, är det bättre att istället tvätta dem på höga temperaturer och byta ut det syntetiska sköljmedlet mot en kopp ammoniak eller 100 ml av en blandning av citronsyra (200 g till en liter vatten). Dina svampar kommer alltid att hållas mjuka och superabsorberande!

5. Desinficera leksaker med vinäger

Plastleksaker, särskilt de som används i badrummet, bör desinficeras regelbundet för att säkerställa att de inte kommer i kontakt med mögel och smuts när våra barn stoppar dem i munnen. För att göra detta är det dock bättre att undvika både kemiska rengöringsmedel, som kan lämna obehagliga och potentiellt skadliga rester, och vinäger. Faktum är att detta sista naturliga botemedel, även om det är ofarligt för våra barn, kanske inte är tillräckligt för att noggrant sanera leksakerna. Det bästa är att använda en lösning av vatten och blekmedel, där du kan blötlägga leksakerna i minst 5 minuter och sedan skölja snabbt och noggrant.

Advertisement

6. Kemiska avloppsrengöringsmedel

6. Kemiska avloppsrengöringsmedel

Creativo

När ett avlopp är blockerat och det inte finns något sätt att manuellt upp det igen, är det vanligt att tillgripa kemiska rengöringsmedel. Att använda dem för ofta kan dock vara skadligt för rören, särskilt när de är gamla, eftersom de kan korrodera dem i det långa loppet. Då är det bättre att använda en blandning av varmt vatten och vinäger eller bikarbonat eller citronsyrapulver med kokande vatten. Låt det sitta i några timmar innan du spolar ner det i avloppet. Du kommer att se att allt kommer att rinna fritt sen.

7. Diskmaskinssäkra non-stick kastruller

7. Diskmaskinssäkra non-stick kastruller

Creativo

Ett tunt oljigt lager finns på non-stick-stekpannor som tjänar till att bevara beläggningens funktion och som avlägsnas genom diskning i diskmaskinen, med åtföljande gradvis minskning av non-stick-egenskaperna. För att undvika att behöva slänga kastruller i förväg, är det bättre att diska dem för hand; det är jobbigare men helt klart billigare och mer ekologiskt!

Advertisement

8. Desinficeringsservetter

8. Desinficeringsservetter

Creativo

Desinfektionsservetter är utmärkta att använda i en nödsituation, men deras användning bör begränsas till små ytor och vid mer omfattande användning bör de bytas ut regelbundet för att undvika att smuts och bakterier sprids överallt. Rengöringen är dock effektivare och framför allt mindre belastande för miljön genom att använda ett bra desinfektionsmedel.

9. Dammsugare

9. Dammsugare

Creativo

Liksom alla hushållsapparater som är avsedda för rengöring, kan även dammsugaren samla på sig smutsrester med tiden som kan hamna på våra golv i förlängningen. Det är därför viktigt att komma ihåg att rengöra den regelbundet: borstarna, slangen och behållaren måste rengöras regelbundet, du kan ta bort dammet efter varje användning och doppa dem i vatten och bikarbonat regelbundet. Filtret måste alltid hållas rent och bytas ut regelbundet.

Advertisement

10. För mycket tvättmedel

10. För mycket tvättmedel

Creativo

Vi frestas ofta, speciellt vid kraftig eller envis smuts, att tillsätta mer tvättmedel än vad som rekommenderas för att säkerställa bättre rengöring, men i verkligheten får vi det motsatta resultatet. Ett överskott av tvättmedel i tvättmaskinen leder till att det bildas en beläggning på tygerna, vilket inte bara gör att kläderna blir fläckiga och lättare drar till sig smuts och damm, utan också kan förhindra att redan befintliga fläckar tas bort. Se till att du alltid följer anvisningarna på etiketten.

Vilka andra objekt skulle du lägga till i den här listan?

Advertisement