3 utmärkta skäl och 3 tips för att odla tomater i ett vertikalt trädgårdsland

av Hilda Maria Morgan

29 Maj 2023

3 utmärkta skäl och 3 tips för att odla tomater i ett vertikalt trädgårdsland
Advertisement

Tomaten är en av de självklaraste huvudpersonerna på våra bord. Hela, skivade, tärnade eller i en sås eller gryta, tomaterna ingår i många tillagningar i vårt kök, såsom enkla och uppfriskande sallader, smörgåsar som vi äter när vi är hemifrån, pasta, lasagne, kött- och fiskrätter, risotto. Eller så konsumerar vi dem fyllda i ugnen, gratinerade, i vissa fall äter vi dem till och med som om de vore en frukt. För att inte tala om rätten som för samman vuxna och barn: pizzan.

Av denna anledning får tomater aldrig saknas i vårt skafferi och är därför utmärkta val för ett vertikalt trädgårdsland. Det finns många fördelar med att odla tomater hemma och mycket enkla steg för att utföra odlingen framgångsrikt, för att alltid ha denna dyrbara grönsak nära till hands. Låt oss upptäcka dem tillsammans.

Advertisement

Fördelar

Fördelar

VIDITI/Wikimedia Commons

Fördelarna med att odla sina egna grönsaker är många; i synnerhet när det gäller tomater är de viktigaste fördelarna 3:

  • större utbud: det finns många sorters tomater och om vi väljer att odla dem direkt i vår trädgård kan vi välja den sort som bäst passar våra behov, istället för att begränsa oss till att anpassa oss till de erbjudanden som återförsäljaren erbjuder.
  • större kontroll: genom att odla våra egna tomater kan vi välja hur vi ska odla dem och vilka produkter vi ska använda; på så sätt vet vi vad vi ställer på bordet och veta att vi har riktigt hälsosamma och rena grönsaker.
  • bättre näringsvärden: de går direkt från trädgården till bordet, våra tomater kommer att skördas vid den bästa mognadspunkten och behöver inte lagras, vilket gör att de behåller sina värdefulla näringsvärden oförändrade.

Advertisement

Hur man odlar tomater i ett vertikalt trädgårdsland

Att odla tomater i ett vertikalt trädgårdsland är relativt enkelt, om tre grundläggande punkter beaktas:

  • jord: eftersom jorden är grunden för all odling är det viktigt att du har rätt. När det gäller tomater räcker det med en universaljord, helst blandad med sand och lecakulor i förhållandet 4:1:1. Gödsla minst en gång i veckan med en kaliumrik gödsel direkt i bevattningsvattnet.
  • Bevattning: tomater behöver mycket vatten för att växa friska och producera mycket grönsaker. För att undvika apikal röta, det vill säga utvidgningen av en mörk fläck på toppen av grenarna vilket händer vid överdriven bevattning, organisera bevattningen på ett regelbundet och ordnat sätt, särskilt när växten producerar frukt.
  • Stöd: tomatplantor behöver stöd för att växa vertikalt; grönsakens vikt kan böja dina plantor, vilket gör att tomaterna nuddar marken och ruttnar snabbt. För att undvika detta kan du stödja dina växter med pålar, det räcker med långa pinnar eller så kan du välja nät eller spaljéer att få dem att klänga på. Dessutom, var 3–4 vecka, flytta jorden till basen av växterna, för att främja bildandet av nya rötter och för att gynna deras tillväxt.

Upphängd odling

Ett annat sätt för att förhindra att dina tomater rör vid marken och ruttnar innan du skördar dem, är att välja att odla dem i upphängda krukor eller till och med upp och ner. Denna sista teknik uppnås genom att man börjar odla dem som vanligt och planterar om plantan efter att fröna börja gro genom att sticka in den upp och ner in i ett hål som gjorts i botten av en behållare, som man senare fyller med jord och hänger upp. För denna typ av odling kan du använda en gammal hink med hål i botten eller skära av halsen på en flaska.

Är du redo att konsumera frukterna av ditt arbete under hela säsongen?

Advertisement