Finhackad lök på 30 sekunder: den smarta metoden som är värd att prova

av Hilda Maria Morgan

10 Mars 2023

Finhackad lök på 30 sekunder: den smarta metoden som är värd att prova
Advertisement

Lök är basen i många rätter i kulinariska traditioner från hela världen eller nästan. När vi var barn var de kanske en av de livsmedel som vi inte tyckte om, men nästan alla kommer vi till en punkt i livet då vi ändrar oss och sedan triumferar de i många recept, ofta till och med mycket goda sådana (tänker du också på friterade lökringar?).

Därför är det ofta så att när vi är i köket och förbereder grönsaker till någon maträtt, finns ofta bland dem en lök: färsk, röd, vit, schalottenlök... Det finns många sorter, men nästan alla har de en gemensam nämnare, de får oss att gråta. Så varför inte lära sig en metod för att finhacka dem på bara några sekunder? Vi kommer att få finhackad lök värdig en kock, och löken kommer inte att ha tid att få oss att fälla några tårar!

via Melanie Lionello/Instagram

Advertisement
Melanie Lionello/Instagram

Melanie Lionello/Instagram

Vissa kanske redan kände till detta, men om du inte gjorde det så är den här metoden för att finhacka lök på bara 30 sekunder värd ett försök. En video på Instagram visar också metoden tydligt, i Melanie Lionellos flöde.

Metoden går ut på att ta löken vid roten och skära bort endast basen på den motsatta sidan. På så sätt kan du lägga den skurna delen på skärbrädan, så att löken blir stabil. Håll löken precis vid roten som nu är vända uppåt, och gör en serie längsgående snitt, som om du ville skapa klyftor, men utan att börja direkt från toppen: några millimeter under räcker. Gör så här över hela löken, lägg den sedan på sidan igen och skär helt enkelt på tvären som om du skulle skiva den från den platta sidan, och vips så har du en finhackad lök.

Titta på videon nedan för att bättre förstå hur man gör.

Advertisement

Dessutom verkar det som att när man hackar lök utan att ta bort rotdelen först så gråter man inte, eftersom gasen som orsakar tårar koncentreras framför allt i den delen. Så om du är snabb så hinner gasen inte frisläppas medan du fortfarande hackar den, och kommer inte i kontakt med att vätskan i våra ögon och förvandlas till svavelsyran som orsakar den där jobbiga irritationen.

Snabbhet och ingen stress: en erövring i köket!

Advertisement