11 förtrollande idéer för att dekorera den öppna spisen i perfekt farmhouse-stil

av Hilda Maria Morgan

07 Februari 2023

11 förtrollande idéer för att dekorera den öppna spisen i perfekt farmhouse-stil
Advertisement

Farmhouse-stilen är en typ av rustik inredning som syftar till att återskapa en lantlig atmosfär (farmhouse betyder ju "bondgård"), utan att dock avsäga sig komfort och en modernare stil. Det finns därför oundvikliga referenser till årstidernas kretslopp, till jordens produkter och kanske till och med till de verktyg som behövs för att arbeta med jorden, men alltid balanserad av en estetik som undviker överflöd och förvirring.

Trä tenderar att presenteras i sina naturliga nyanser och sticker nästan alltid ut mot vita väggar: både gips och eventuella tegelstenar är faktiskt ofta vita. Sedan finns det blad, blommor, grenar och även frukter. Och dessutom ljus, flätade korgar, keramik eller terrakotta eller metallvaser. Och ett av hörnen i rummet där alla dessa element kan hitta en idealisk kombination är den öppna spisen, särskilt hyllan ovanför förbränningskammaren. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Advertisement

En ljus och modern version, med en vit öppen spis, gjord av trä, med lätta lister. En ram med ett suggestivt citat triumferar över den: det är ofta motton som får en att tänka på familjen och gemensamma värderingar.

Advertisement

De stora medelpunkterna i dessa hyllor är ofta speglarna: de runda med enkla ramar, men också de av andra former, kanske till och med hämtade från gamla fönster.

Sedan har vi ljusen: det finns tusen sätt att ställa dem på, men de höga träljushållarna är bland favoriterna. Favoritkombinationen är en vas eller korg med växter, även låtsasblommor. Det viktiga är att former, färger och material är inspirerade av naturen.

Rustika stilar som framhouse-stilen är perfekta för höstdekorationer, de verkar som att de bara väntar på att bli pyntade med pumpor!

Om hyllan är gjord av fyrkantiga, skarpkantade, "obehandlade" träbalkar, finns det väldigt lite annat som man behöver lägga till. Och TV:n kan även placeras ovan.

Advertisement

Tänk om det obehandlade träet, men slipat och impregnerat för att vara slätt och glänsande utan att dölja alla sina ådringar, användes för hela eldstadens omgivning? Ett hörn värdig en inrednigstidning skulle skapas.

Speciellt med vissa modeller av moderna öppna spisar, som inte har den klassiska rökkanalen av den traditionella sorten, kan väggen ovan användas på många sätt. Även för att rymma ett skåp stängd av skåpsdörrar, kanske just i farmhouse-stil.

Advertisement

Det talades om oslipade balkar utan rundade kanter: tänk dig en som går runt hela pelaren som inrymmer den öppna spisen, när denna sticker ut i rummet.

Bland dekorationerna att överväga för en perfekt bondgårdsstil finns det ingen brist på stora träklockor!

Advertisement

... Inte heller de gamla fönstren, speciellt de med mer rektangulära rutor. Ofta tillsammans med vaser med några gröna grenar eller till och med torkade blommor.

Och om man hittar ett gammalt trähjulet som hörde till en vagn, skulle det verkligen vara grädden på moset.

Skulle du vilja ha möbler i farmhouse-stil som dessa?

Advertisement