Parfymera badrummet med 7 enklagör-det-själv-metoder

av Titti Carlberg

21 Januari 2023

Parfymera badrummet med 7 enklagör-det-själv-metoder
Advertisement

Vilket rum som helst i bostaden, om det är rent och väldoftande, är trevliga att befinna sig i, men kanske är detta ännu mer sant för badrummet. Där hoppar varje minimalt obehaglig lukt rätt in i "näsan", vilket gör rummet ovälkommet. Det finns många faktorer som kan generera dålig lukt i badrummet, och man måste alltid se till att undvika dem, men det finns dock en rad olika gör-det-själv-metoder som hjälper till att sprida en behaglig doft i hela rummet utan att behöva spendera pengar på deodoranter.

Det handlar om några småsaker som ska göras med jämna mellanrum, inte för ofta, som verkligen kan göra skillnad. Läs några av dem nedan

gingerbread_cereal/Reddit

gingerbread_cereal/Reddit

Aromatiska örter hjälper till att parfymera hela bostaden, och badrummet är inget undantag. Tvärtom, i det här rummet är det kanske ännu lättare att utnyttja aromerna från vissa växter, med tanke på att vi kan värdesätta den heta ångan som bildas när vi duschar eller badar.

Om du har ett fönster som är utsatt för solen kan du ställa krukor med aromatiska växter som lavendel, mynta, timjan eller eukalyptus på fönsterbrädan. Samma växter går också utmärkt att använda hängande: använd klasar av dessa torkade örter, och häng dem bakom duschmunstycket eller i alla fall tillräckligt nära det eller badkarskanten. Den heta ångan som produceras när vi tvättar oss kommer att släppa ut all doft av oljorna som finns i bladen.

Det är naturligtvis också möjligt att utnyttja de behagliga dofterna från dessa och andra växter i kombination med kryddor, torkad frukt eller till och med kronbladen på några parfymerade blommor (framför allt rosor) och personliga  pot-pourri.

 

Advertisement

Tvätt-och sköljmedel

Tvätt-och sköljmedel

hermionejeanweasley/Reddit

Även vattnet i toalettstolsbehållaren kan hjälpa: du kan hälla några droppar av ditt tvätt- eller sköljmedel i den, vilket sprider en behaglig doft.

Annars kan du förbereda en egen parfym i en sprayflaska: fyll den med två delar vatten och en del ättika (eller ren vodka av låg kvalitet) och tillsätt sedan en eller två teskedar tvättmedel, pulver eller flytande är vilket som. Skaka ordentligt på flaskan och spraya på badrumsgardinerna, men blöt inte ner dem helt, utan fukta bara lite.

Eterisk olja

Eterisk olja

lat204/Reddit

Den enklaste och snabbaste metoden är kanske den mest kända: häll några droppar av en valfri eterisk olja inuti pappersröret som finns i toapappret. Eller på själva pappret.

Du kan även droppa eterisk olja på en bit tyg eller en bomullstuss som du lägger i papperskorgen, på detta sätt motverkar du mycket dålig lukt.

Alla dessa metoder, i kombination med en rad försiktighetsåtgärder, såsom ständig rengöring, borttagning av fuktiga handdukar, korrekt ventilation av rummet varje dag och framför allt efter att ha tagit en dusch eller ett bad, kan verkligen få oss att alltid ha badrummet i utmärkt skick och väldoftande!

Advertisement