Universell design: 10 användbara tips för att göra ett badrum mer inkluderande och tillgängligt

av Hilda Maria Morgan

23 Januari 2023

Universell design: 10 användbara tips för att göra ett badrum mer inkluderande och tillgängligt
Advertisement

Universell utformning (eller universell design) är ett särskilt sätt att förstå det område som ska utformas och inredas som har etablerat sig på senare tid. I allmänhet förutspår den en tendens att designa, inreda och dekorera, med hänsyn till behoven hos varje typ av person.

Resultaten bör skapa bekväma, inkluderande och lämpliga miljöer för alla, inklusive de med funktionshinder. Vi kan säga att det är en trend som går hand i hand med utvecklingen av vissa sociala krav som äntligen gör sin väg. Bland de hemmiljöer som kräver mer noggrannhet för att vara bekväma och passa alla, har vi helt klart badrummet.

Här kommer därför en rad tips att följa i denna mening, när det gäller att designa eller renovera ett badrum, för att göra det, såväl vackert som lämpat för varje enskilt behov. Vi föreslår dem nedan.

1. Inbyggd dusch

Nischerna i väggen, speciellt om de används som inbyggda duschväggar, tillåter först och främst en avsevärd utrymmesvinst jämfört med till exempel en extra och utskjutande struktur. En annan fördel är att man slipper hinder som kan göra det svårt för människor med eventuella gångsvårigheter.

Advertisement

2. Stora utrymmen

Uppmärksamhet och förberedelse av större utrymmen är verkligen en ytterligare grundläggande detalj för ett badrum för att anpassas till allas behov.

3. Handtag

Tillhandahållandet av handtag på viktiga ställen som vid toaletten eller inuti duschen är viktigt för universell design och kan verkligen göra skillnaden när det gäller utformningen av ett badrum som passar alla.

4. Bred dörr

Att tillhandahålla bredare dörrar eller förstora de som redan finns är lika viktigt och till stor hjälp i många fall.

5. Tekniska installationer

Tekniken, idag, öppnar dörrar och tillåter saker som inte fanns förut. Vissa automatiserade mekanismer, som för närvarande finns på marknaden, låter en reglera och kontrollera faktorer som luftfuktighet i omgivningen, vattentemperatur och mycket mer. Detta gör ett badrum ännu mer funktionellt och säkrare för alla.

Advertisement

6. Erbjuda en bänk

Att placera en bänk inne i duschen är ett allt populärare val. Förutom att det är väldigt bekvämt är det viktigt när duschen används av barn, äldre eller personer med gångsvårigheter eller funktionshinder.

7. Lämplig golvbeläggning

Ett viktigt element för ett korrekt badrum är golvet som bör ha egenskaper som syftar till att garantera säkerhet och komfort. Den första aspekten är utan tvekan att vara halkfri.

Advertisement

8. Tillräckligt hög toalett

En korrekt höjd på sanitetsgodsen är kanske den detalj som framför allt kan göra ett badrum verkligen tillgängligt. Så rådet är att vara uppmärksam på det.

9. Maximera belysningen

Att ordna belysningen på rätt sätt är mycket viktigt om du vill maximera komforten i badrummet och göra det lämpligt för alla omständigheter.

Advertisement

10. Engreppskran

Sist men inte minst, bland riktlinjerna för universell design finns rekommendationen att kranar kan användas med en hand och utan alltför stor ansträngning. En engreppskran, som är enkel att hantera, är därför det rätta valet.

Har du någonsin funderat över vikten av dessa detaljer?

Advertisement