Gör det själv-ljus i träbrickor: den vinnande idén, att härma

av Hilda Maria Morgan

16 Januari 2023

Gör det själv-ljus i träbrickor: den vinnande idén, att härma
Advertisement

Det finns verkligen tusen sätt att pynta med ljus, speciellt om du tittar på DIY-projekt. En som får mer och mer uppmärksamhet är att skapa ljus för hand, med träbrickor som behållare. På engelska kallas de Dough Bowls, eftersom favoritbrickorna för den här typen av projekt faktiskt inte erhålls från träbearbetning som om det vore en skulptur, utan är resultatet av modellering av trämassa (dough betyder egentligen deg). Det betyder dock inte att brickor, skålar och andra liknande föremål gjorda av trä på traditionellt sätt inte kan användas på samma sätt.

När en bricka väl är fylld med stearin och vekar får du därför ett unikt och mycket fascinerande ljus att använda som bordsdekoration eller kanske för att pynta soffbordet i vardagsrummet. Tillfällena och användningsområdena är många, men låt titta närmare på hur de kan skapas.

CourageInStone/Etsy

CourageInStone/Etsy

Dessa brickor av trämassa är de som används mest: de kan också hittas online och kan ha många olika former. Men om du också använde andra saker, tex föremål som en gång var brickor som använts i köket och som är lite förstörda, så går de bra. Av denna anledning kommer du att få ett mycket raffinerat resultat om du använder handgjorda träföremål.

Advertisement

För att hjälpa till att hålla vekarna på plats när det flytande vaxet hälls i, är det möjligt att använda träpinnar (även spett) som knyts ihop och placeras på kanterna. Använd så många vekar du vill, och tänk på att det behövs flera, för att förhindra att bara en överbelastas av allt vax som gradvis smälter.

Vanligtvis fylls den med vax till brädden. Sedan, när det gäller utseendet, kan du omge brickorna med kvistar och löv, eller sätta en hög vas vid sidan av med en sammansättning av grenar och löv, även låtsasväxter.

Som med vanliga ljus kan du också doft-sätta vaxet genom att stoppa i torkade kryddor – lavendelblommor är alltid ett utmärkt val.

Dessutom, kvistar av en gran eller något doftande barrträd, tillsammans med torkade apelsinskivor: perfekt för de kalla årstiderna.

Advertisement

Tänk om ett av dessa ljus i brickan påminde om strandatmosfären? Snäckor och sand kan skapa en vacker dekoration.

Och även suckulenta växter, kanske inte de riktiga, utan de som är gjorda av vax, skulle kunna vara en härlig dekoration för dessa ljus.

Vill du testa att skapa din egen ljusbricka?

Advertisement