Gamla fönster? Ta reda på hur du isolerar dem för att undvika drag och hålla kvar värmen i huset

av Hilda Maria Morgan

28 December 2022

Gamla fönster? Ta reda på hur du isolerar dem för att undvika drag och hålla kvar värmen i huset
Advertisement

Att känna drag av kall luft som kommer in genom fönstren är inte bara mycket irriterande och potentiellt hälsovådligt, utan det är också en faktor som bidrar till att öka energiförbrukningen när du vill värma upp ditt hem. Det betyder faktiskt att armaturerna inte är välisolerade, och det kan bero på att de är mycket gamla, därför byggda med föråldrade kriterier eller material; eller att de över tid har blivit förstörda och det finns ett behov av att ingripa på något sätt.

Det sägs faktiskt inte att den enda lösningen är att byta ut fönstren, vilket innebär en mycket stor kostnad. Det finns metoder att isolera fönster och kraftigt minska värmeförlusten. Läs vidare för att få veta mer.

Advertisement
mercfh85/imgur

mercfh85/imgur

Om du märker sprickor runt fönsterbågarna kan du överväga att fylla dem med polyuretanskum, men bara om sprickorna är tillräckligt stora.

Alternativt kan du gå vidare till att täta, som ska användas när det finns tunnare sprickor: det handlar om att täta dem med silikon, eller speciallatex, med en procedur som är den som används mellan plankorna som utgör fartygsskroven, för att vattentäta dem.

Advertisement
Jackiedees/Reddit

Jackiedees/Reddit

När det däremot inte finns några sprickor och springor runt ramen eller på den, men problemet kanske kommer från stället där glasets sluts om av träet, då används ofta isolerande packningar, oftast av gummi. De är billiga men behöver bytas ut oftare, då de slits ut ganska snabbt jämfört med andra metoder.

Dessutom, för att öka glasets isoleringsförmåga, finns det speciella filmer som sätts i kontakt. De sprids ut på glaset och kan även filtrera solens strålar och på så sätt även motverka sommarvärmen.

Sedan finns det mer rudimentära lösningar som dock ibland kan komma väl till pass i nödsituationer eller kanske i miljöer där man vistas mindre som vindar och garderober: istället för filmer kan man använda bubbelplast (plast med luftbubblor), som faktiskt isolerar ganska bra. Eller så kan plastfilmer läggas till som inte förblir i kontakt med glaset, men som skapar ett slags andra glas: de fästs i själva verket på ramarna och skapar därför en luftkammare mellan dem och glaset som utför samma funktion som de dubbla glasen.

Har du någonsin provat någon av dessa lösningar? 

 

Advertisement