Perfekta fönsterluckor med några enkla steg: hur man rengör dem effektivt utan ansträngning

av Hilda Maria Morgan

23 Augusti 2022

Perfekta fönsterluckor med några enkla steg: hur man rengör dem effektivt utan ansträngning
Advertisement

I trä, aluminium eller PVC, fönsterluckorna är våra hems väktare, de skyddar oss från atmosfäriska ämnen och de filtrerar dagsljuset från värmen som garanterar att vi kan sova även under dagen, de gör att vi känner oss trygga. De kan också ge en känsla av personlighet till vårt hem, om de väljs med känsla för detaljer.

Men alltför ofta glömmer vi dem, och låter dem samla damm och smog från staden som gör att de förbrukas snabbare. Det är viktigt att utsätta dem för periodisk rengöring tillsammans med balkongerna, för att hålla dem perfekta under längre tid och för att undvika omfattande underhålls- eller utbytesingrepp.

Men hur rengör man dem ordentligt? Bara några enkla steg räcker, låt oss upptäcka dem tillsammans!

Advertisement

Damma av dem regelbundet

Damma av dem regelbundet

Creativo

Först och främst, för att hålla dina fönsterluckor i perfekt skick måste du alltid hålla dem fria från damm. Denna operation kan utföras på samma sätt med alla typer av fönsterluckor, med en dammfångande trasa, en kvast, en dammvippa. Du kan också använda dig av dammsugaren, om det är mycket smutsigt. Det är tillrådligt att utföra detta steg minst en gång var 7/10:e dag för att förhindra att smuts fastnar och gör efterföljande operationer längre och mer ansträngande.

Rengöringen är ett steg som kan utföras på olika sätt beroende på typ av slutare, vars frekvens beror på position och material.

Advertisement

Persiane in legno

Persiane in legno

Pixabay

Låt oss börja med det ömtåligaste materialet: trä.

Rengöring bör göras ungefär en gång i månaden med milda och utspädda rengöringsmedel - du kan använda diskmedel utspätt i vatten eller till och med Marseille-tvål. Var också uppmärksam på tvättsvampar och grova dukar, det är bäst med en mjuk svamp.

För grundlig rengöring även i de svåraste hörnen kan du använda en tandborste med mjuka borst.

Efter det kan du ge ett lager skyddsolja (olivolja går också bra), för att polera och ge näring åt träet.

Aluminiumjalusier

De kräver mindre frekvent rengöring än trä, som är olika beroende på om aluminiumet är målat eller inte.

  • När det gäller klassisk aluminium kan en lösning av varmt vatten, ättika och lite diskmedel användas för att rengöra och avfetta ordentligt. Torka sedan med en trasa. Alternativt kan du rengöra med ånga, torka alltid på slutet för att inte lämna kvar ränder.
  • För målad aluminium måste du vara uppmärksam på färgen, som kan skadas. Du kan använda en lösning av vatten och Marseille-tvål, som ska sköljas före torkning, eller vatten och bikarbonat. I det andra fallet räcker det att torka med en trasa för att torka.

Fönsterluckor i PVC

PVC-fönsterluckor behöver också mindre frekvent underhåll. Rengöring i detta fall är mycket enkel, använd bara ett neutralt rengöringsmedel eller en blandning av 1/3 avfettningsmedel och 2/3 vatten. Det viktiga är att produkten inte är för aggressiv och att svampen eller trasan inte är slipande.

För envisa fläckar kan en trasa indränkt i denaturerad alkohol användas. Avsluta även i detta fall med att torka med en trasa.

Är du redo att återställa lite fräschör till dina fönsterluckor? Använder du andra metoder?

Advertisement