Kämpar du mot fukten i huset? Prova med flaskmetoden

av Hilda Maria Morgan

26 December 2022

Kämpar du mot fukten i huset? Prova med flaskmetoden
Advertisement

Problemet med fukt i hemmet är ett vanligt fenomen i många hem, även när de inte är belägna på kalla platser eller där väder- och miljöförhållanden verkar gynna det. Och det betyder inte heller att det är en fiende som bara behöver bekämpas i äldre hus, byggda med föråldrade kriterier. Faktum är att det finns många faktorer som kan bidra till förekomsten av fukt i hemmet, ibland på grund av att man måste hålla dörrar och fönster stängda i badrummen och till exempel i rummen som används för att hänga tvätten.

Hur kan vi motverka detta fenomen som också kan få skadliga återverkningar på hälsan? Det finns massor av små gör det själv-trick att prova, som flaskmetoden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det är en rudimentär metod som använder en enkel plastflaska och grovt salt. Den senare är i själva verket mycket hygroskopisk och kan därför absorbera fukt på ett helt naturligt sätt.

Allt du behöver är:

  • En plastflaska;
  • En skärare eller sax;
  • Grovt salt;
  • Lite vadd.

Proceduren är som följer:

1.       Skär flaskan för att separera halsen från resten av kroppen: du måste skära precis ovanför mitten. Det beror också på flaskans form: det är viktigt att botten skärs på den bredaste punkten.

2.       Ta av locket från den skurna sidan och för in lite vadd i flaskhalsöppningen;

3.       Vänd den nyss arrangerade delen med bomullen upp och ner, så att munnen pekar nedåt och sätt in den i den andra flaskbiten.

4.       Fyll nu tratten som bildats med grovt salt: cirka tre fingrar kommer att behövas.

Placera flaskan i ett hörn av rummet och lämna den där. Saltet kommer att absorbera vattnet som finns och efter ett tag kommer du att märka att saltet kommer att minska i volym, eftersom det kommer att lösas upp i vattnet som samlas på botten av själva flaskan.

Om du inte vill använda bomull kan du också låta plastlocket sitta kvar på flaskan, men du måste göra hål i den så att vattnet sedan kan rinna ner.

Du kan också prova att använda bikarbonat istället för salt. Och om du också vill känna en behaglig doft, tillsätt några droppar eterisk olja med doft av tea tree, lavendel eller eukalyptus, till det grova saltet.

Det viktiga är att kontrollera salt- och vattennivåerna, tömma flaskan när saltet nästan är slut och upprepa operationen med nytt salt.

En riktigt enkel och billig metod för att bekämpa fukt!

Advertisement