Ta in skogen i ditt hem: 10 bedårande idéer för att dekorera hemmet med kottar

av Hilda Maria Morgan

19 December 2022

Ta in skogen i ditt hem: 10 bedårande idéer för att dekorera hemmet med kottar
Advertisement

När man går genom skogen händer det ofta att man stöter på en matta av kottar: det finns de som bara går på dem, de som tycker om att sparka dem för att ge något extra till promenaden, och de som föredrar att samla dem istället. De är utmärkta som ett naturligt alternativ till kommersiella tändare till våra eldstäder och kaminer, men kottar kan också förvandlas till ett underbart dekorativt element för våra hem. Det finns så många projekt som kan skapas genom att bara lägga till färg och några tillbehör; på ett ögonblick blir ditt hem vackrare, varmare och mer välkomnande. Och om du har samlat på dig för många, kom ihåg att de också kan bli fantastiska presentidéer!

Har du redan lagt kottarna som samlats på dina promenader på bordet? Här nedan ger vi dig 10 idéer för att förvandla dem till något unikt och speciellt.

Advertisement

1. Dörrkrans

Den första enkla idén som vi föreslår är en dörrkrans. Du kan göra den på många sätt och med många olika material, till exempel kan du limma kottarna på en bas av kartong eller polystyren eller vävt flexibelt trä, lägga till kvistar och vinterbär, band, rosetter, pärlor. Du kan lämna dem naturliga, spraya dem med spraysnö eller färga dem som du vill, också beroende på årstid.

Advertisement

2. Vindfångare

Är du osäker på hur du ska inreda dina utomhusutrymmen? En underbar och mycket originell idé för balkonger, terrasser och trädgårdar är vindfångaren: bland de många materialen för att göra en finns även kottar.

3. Tomtar

Vad kan vara bättre för ditt julpynt än tomtens tomtenissar? Att göra dem med kottar och filt är en barnlek! Du kan också återskapa en riktig tomteby med tomtar, renar, snögubbar och tomten själv, allt gjort med kottar!

4. Hängdekorationer

Allt du behöver är något tjockt kökssnöre med några kottar, kvistar av grönska eller torkad frukt för en härligt doftande hängande höstdekoration. Och lägger man till blommor istället för torkad frukt blir det en vårdekoration!

5. Julfågel

Är inte den här lilla fågeln som sitter på julgranen underbar? Att göra det är väldigt enkelt med en kotte, en fjäder och några små knappar eller pärlor.

Advertisement

6. Bordsdekorationer

En annan fantastisk idé som kan anpassas till varje årstid, du kan göra den med kottar helt enkelt placerade på en bricka eller i en skål med låga kanter och pryda den med spraysnö, ljus, gröna kvistar, blommor och alla dekorationer som din fantasi föreslår.

7. Polkagrisar

Om du inte gillar den klassiska runda dörrkransen varför inte göra en polkagriskäpp? Gör den genom att limma ihop kottar i form av en polkagris och gör den vackrare med rosetter, tallkvistar och bär.

Advertisement

8. Skålar

För den som älskar inredningselement som också har egen användning kan man göra en skål med kottar. Användbar som ficktömmare, som bordsdekoration, blomvas och för att innehålla vad du vill.

9. Julgran

Låt oss inte glömma en av de stora klassikerna med att dekorera med kottar: julgranen. Gör den genom att limma ihop kottar för att bilda en kon och pryd den med glitter, spraysnö, pärlor, rosetter och med en guld- eller silverspets ovanpå. Om du föredrar ett alternativ i ministorlek räcker det med en enda kotte: limma den bara på en kork som fungerar som bas eller på en liten blomkruka och dekorera den med pärlor och en liten färgad kartongstjärna ovanpå.

Advertisement

10. Tavlor

Slutligen lämnar vi dig med en idé för de mest kreativa sinnena som är öppna för att experimentera: en kott-tavla, som du kan göra också med de trasiga eller öppna kottarna som vanligtvis kasseras i andra projekt. Den tomma duken inbjuder till sig själv: ge fria händer åt din kreativa sida och ha kul när du leker med olika material och färger, det kommer säkert att bli ett mästerverk!

Har du valt ditt nästa projekt än?

Advertisement