DIY-lampskärm: 14 oemotståndliga projekt som kommer att dra din blick uppåt

av Titti Carlberg

22 April 2024

DIY-lampskärm: 14 oemotståndliga projekt som kommer att dra din blick uppåt
Advertisement

När man inreder en bostad är belysningen det sista man tänker på och därför är budgeten ofta kraftigt reducerad när det är dags att ägna uppmärksamheten åt den. 

Att skapa gör-det-själv-lampskärmar är en perfekt lösning för att lysa upp sitt hem till en låg kostnad, och även om man är en nybörjare i denna praxis kan man enkelt skapa riktigt fantastiska projekt.

Sök inspiration bland dessa 14 oemotståndliga förslag.

Advertisement

1. Kreativ återvinning bland köksföremål

Pintrest

Gamla kastruller, durkslag och rivjärn som inte längre är bra att använda i matlagningen kan fortfarande vara användbara i köket, men även i ett annat rum i ditt hem. Lägg bara till ett snöre och en glödlampa för att förvandla föremålen till magnifika och originella ljuskronor.

 

Advertisement

2. Litterär lampskärm

thriftymissprissy.typepad.com

Om du är en bokälskare kan du skapa en litterär lampskärm genom att återvinna ark med tryckt text. Tidningar, tidskrifter, böcker, gamla anteckningsböcker... låt fantasin flöda för att hitta rätt inspiration.

3. Lampskärm av grenar

littlepieceofme.com

Plocka grenar under dina promenader och använd dem till att skapa en naturlig lampskärm till ditt kök eller vardagsrum. Den blir även perfekt i sovrummet.

4. Lampskärm med fransar och pompon

Pinterest

Skänk lite sötma till barnkammaren med en mjuk lampskärm av fransar och pompon. Välj den klassiska rosa eller blå för en mer traditionell stil. En neutral färg som grön eller orange för ett rum utan könskonnotationer.

5. Träpärlor

designertrapped.com

Om du vill ha ett lite mer utmanande projekt som ger en rustik elegans till dina rum, prova med pärlor av trä. Trä dem på ett bomullssnöre som pärlor i ett halsband och sätt ihop dem på det sätt du föredrar för att skapa en elegant ensemble som matchar din rustika stil perfekt.

Advertisement

6. Ljuskrona av lampor

Pinterest

Hur många tomma flaskor slänger vi i soporna dagligen? Låt oss istället hitta en ny användning för dem genom att använda dem för att skapa en originell rustik ljuskrona!

7. Ljuskrona med återvunna hjul

Pinterest

Har du några gamla skottkärror, barnvagnar eller cyklar hemma? Ta deras hjul för att skapa strukturen för en intressant och originell ljuskrona till ditt hem.

Advertisement

8. Kreativ återvinning av en trästege

bvintagestyle.com

Trästegar lämpar sig för många kreativa återvinningsprojekt och bland dessa finns utan tvekan också skapandet av graciösa ljuskronor som kommer att ge en touch av rustik till din hemmiljö.

9. Från sophink till taket

chaoticallycreative.com

Om du har en sophink som inte längre är till någon nytta kan du alltid tänka ut något sätt att förvandla den till något annat: ett exempel är dess förvandling till en originell lampskärm. Måla den guldfärgad för att ge den ett värdefullt utseende.

 

Advertisement

10. Lampskärm av rep

mindfulofthehome.com

Skapa en rörig lampskärm av rep genom att helt enkelt lima rpet runt en ballong som du sticker hål på när limmet har torkat. Därefter är det bara att föra in en lamphållare i den och hänga den i taket

11. Industriell ljuskrona

Pinterest

För ditt hem i industriell stil kan du skapa en ljuskrona i temat återanvända rör

Advertisement

12. Kustnära ljuskrona

Pinterest

Om ditt hem istället är inrett i en kustnära stil kan du skapa en snygg ljuskrona av ett rör och rep, du kommer att känna dig ombord på ett fartyg.

13. Metallisk ytbehandling

Lampskärm av koppar

remodelhaolic.com

Du kanske redan har en extremt enkel lampskärm och vill göra den mer intressant och värdefull? 
Prova att lägga till en koppargeometrisk figur. De metalliska ytorna skänker större ljusstyrka till din miljö.

Advertisement

14. Ljuskrona av macramé

Ljuskrona av makramé

vintagerevivals.com

Slutligen, om du älskar boho chic-stilen kan du inte klara dig utan en underbar ljuskrona av makramé i neutrala nyanser av vitt och beige. Den är väldigt enkel att skapa med ett tjockt rep vridet runt en träpinne.

Och du, vilket projekt kommer du att skapa för din ljuskrona?

Advertisement