Julpynt med ullpomponger: de fantastiska förslagen för att fira semestern med gör-det-själv

av Hilda Maria Morgan

18 December 2022

Julpynt med ullpomponger: de fantastiska förslagen för att fira semestern med gör-det-själv
Advertisement

Från festonger, till girlanger, till prydnadsföremål att hänga i julgranen: det finns så mycket julpynt som vi älskar att fylla huset med inför julhelgen, och var och en av dem kan göras med ett oändligt antal olika material, även återvunna sådana. Om du till exempel har garn- eller ullrester kvar oanvända i någon påse hemma, istället för att lämna dem där för att mögla eller dammiga, kan du göra originella och färgglada juldekorationer av dem.

Allt handlar om att lära sig hur man gör ull-pompoms, och det finns flera tekniker - lätttillgängliga online - för att göra dem. När du väl hittat en som passar dig kan du öva på att göra pom-poms i många olika storlekar, även sådana som blandar olika färgade garner tillsammans. Se nedan på hur många sätt du kan använda pompoms till juldpyntet.

Advertisement

Dörrkransen att hänga på ytterdörren, men inte bara: även denna kan skapas av mjuka ullpompoms, kanske i gröna och röda nyanser för att påminna om de som är gjorda av barr och bär.

Advertisement

Med hälften av cirkeln röd och den andra vit kommer det att vara oundvikligt att tänka på jultomten. Men det kan vara grunden för en ytterligare skapelse dekorerat efter behag!

Vitt, brunt, beige med mera: kalla pastelltoner som får dig att tänka på vintern. Detta är också en snygg idé för en garnpompom-krans.

Det räcker att lämna garnets svansar lite längre och justera fördelningen, så förvandlas en pompom till en gran!

En brun pompom med en bit röd filt (eller EVA-gummi) fastlimmad i mitten blir en mycket fin julren, utmärkt både för festonger och kanske för att dekorera presentförpackningar.

Advertisement

Med hjälp av kartong- eller polystyrenkottarna i de klassiska julkompositionerna kan du också skapa färgglada små julgranar, gjorda av garn och berikade med batteridrivna ljusslingor.

En pompom blir en julgranskula att hänga upp och sedan genom att lägga till tofsar (de kan göras med ull men ännu bättre med bomull) och kanske pärlor blir de sensationella, originella och lätta prydnadssaker.

Advertisement

Inte så att det är tråkigt att göra enfärgade pom-poms: de blir också massor av riktigt bedårande hängande julgranskulor.

Använd garn av flera olika färger tillsammans så ser du hur vackra pompoms du kommer att få!

Advertisement

Två mjuka och vita pompoms, varav den ena är mindre än den andra, staplade på varandra: på ett ögonblick har du skapat en supersöt snögubbe!

Medan en enda vit pompong med en kon av filt, kommer att bli en rolig tomte, redo att få sällskap av många andra.

God jul!

Advertisement