5 detaljer att vara uppmärksam på i köket för att det inte ska se slarvigt ut

av Hilda Maria Morgan

01 December 2022

5 detaljer att vara uppmärksam på i köket för att det inte ska se slarvigt ut
Advertisement

Köket är ett av de mest använda rummen i huset, särskilt för dem som älskar att lägga tid på att laga mat. Ju mer du lagar, desto mer omger du dig med en hel rad tillbehör och redskap att använda till de olika förberedelserna och ofta har vi några favoritkategorier som vi inte kan tänka oss att bli av med. Sedan finns det ofta en vana, som inte alls behöver vara fel, att fortsätta använda de föremål som vi har blivit vana vid så länge som möjligt, eller snarare tills de verkligen går sönder.

Om man tänker på kampen mot avfall är det alltid en lovvärd insats, men det finns fall där det är lite kontraproduktivt när det gäller hygienen. Och då är ofta de numera uttjänta redskapen de som tillsammans med annat blir detaljer som får köket att se lite sjaskigt ut. Vi listar några av dem nedan.

Advertisement
southernbenz/Reddit

southernbenz/Reddit

Skärbrädor: det är sant att det alltid är synd att slänga något som faktiskt fortfarande kan användas, men när det gäller skärbrädor, när de är alltför märkta av repor, är det dags att säga hejdå. Detta eftersom det blir praktiskt taget omöjligt att tvätta och desinficera dem ordentligt, även om du alltid använder rätt medel. De som är gjorda av trä (men även av silikon) ska dessutom aldrig användas till annat än grönsaker och frukt, medan de av metall rekommenderas till kött, fisk och ost.

Advertisement
ExploringSFDC/Reddit

ExploringSFDC/Reddit

När non-stick-beläggningen är repad eller – ännu värre – flagar, behöver grytor och stekpannor bytas ut eftersom de är skadliga för hälsan. När det gäller gjutjärn är det däremot ofta möjligt att återskapa skyddsskiktet med olika metoder, vilket även kan göras hemma. Man måste dock alltid vara mycket noga med att göra det på rätt sätt, för att undvika hälsoproblem senare.

fserv11/Reddit

fserv11/Reddit

Ett liknande argument gäller för slevar, slickepottar och köksspatlar. Traditionellt hade man sådana av trä i alla hem men nu vet man att träfibrer inte är lätta att hålla helt rena, speciellt om man använder samma slev till alla olika typer av förberedelser. Syntetiska material som silikon och teflon anses vara säkrare, vilka hur som helst också måste underhållas. När repor och kanske till och med lite deformation på grund av värme finns i överflöd är det dags att byta ut allt med nya modeller.

gtownisok/Reddit

gtownisok/Reddit

Emaljerade metallmuggar: de har en tidlös vintage-aktig charm, och då och då kommer de tillbaka på modet. Men när emaljen börjar flaga börjar problemen. Om problemet bara ligger på utsidan kommer de att se gamla ut och kommer helt enkelt att ge köket ett gammalt eller nedgånget utseende. Men även om det inuti finns delar utan emalj, måste du reparera dem för att inte låta maten komma i kontakt med metallen under. Det finns även reparationssatser, men var alltid noga med att använda färger och material som är lämpliga för livsmedel.

Benchinapark/Reddit

Benchinapark/Reddit

Knivblock: om du använder många köksknivar behöver du ett knivblock för att hålla ordning på dem. Men det är också sant att ibland använder man nästan aldrig vissa av de som ingår i uppsättningarna. Så det blir mer användbart och ordningsamt att begränsa sig till att bara ha de som verkligen används ofta nära till hands. För de oumbärliga är det inte sagt att det traditionella blocket, eller träblocket med springor som de ska föras in i, är det bästa alternativet: det blir lätt smutsigt och är svårt att rengöra, och sedan förs det in damm, smulor och smuts i springorna när man sticker in knivseggen, utan att tänka på att ofta fukten som fångas där och skapar mögel. Bättre då att välja de modernaste lösningarna, såsom magnetband och andra liknande modeller.

Vilka andra detaljer kan enligt din åsikt få ett kök att se mindre välskött ut?

Advertisement