Ekologiska presentaskar: 10 idéer som inspirerar att undvika onödigt slöseri vid jul

av Hilda Maria Morgan

02 December 2022

Ekologiska presentaskar: 10 idéer som inspirerar att undvika onödigt slöseri vid jul
Advertisement

Som varje år är julen alltid den period då man fler inköp, speciellt för att ge presenter till vänner och släktingar under högtiden. Även när det kommer till små presenter brukar man traditionellt slå in dem på ett noggrant sätt, med presentpapper, i påsar eller askar beroende på situationen. Ibland är förpackningarna så vackra och genomarbetade att det nästan gör ont att bryta dem, eller bli av med dem. Men det handlar inte alltid om föremål och material som vi faktiskt kan återanvända, och även när det är enkelt presentpapper är det fortfarande en typ av material som produceras i stora mängder och tillverkas med pigment och ytbehandlingar som inte direkt är biologiskt nedbrytbara. Kort sagt mycket avfall för något som ofta hamnar i papperskorgen.

Med lite uppfinningsrikedom kan problemet dock kringgås genom att skaffa mer miljövänliga alternativ, eller ännu hellre, återvinningsbara, vid rätt tidpunkt och utan att kompromissa med presentens utseende när den tas emot av mottagaren. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Tidningar är en utmärkt resurs för alla som köper dem ofta. Faktum är att om du, när du läser dem, inte förstör dem med för många olika veck, är de perfekta för att slå in presenter precis som med presentpapper. Och sedan behöver du bara lite snöre och kvistar att dekorera paketet med.

Advertisement

Återvunnet papper: det bruna pappret som används för paket är ofta gjort av återvunnet papper, men om du av en slump handlar på en marknad och dessa är inslagna med vitt papper som inte blir fläckiga eller skadade för mycket, är de också utmärkta att lägga åt sidan.

Vid en första anblick kan monokromatiskt papper verka mindre attraktivt än de vackra trycken på presentpapper, särskilt julpapper, men det är också sant att det kan bli den perfekta bakgrunden för att dekorera med kvistar, bär, barr och många andra naturliga element, till och med kryddor eller skivad torkad frukt.

Om du har garnrester kan du använda dem istället för band eller snöre, till och med genom att göra handgjorda pom-poms som är ännu sötare än engångsrosetter.

Har du någonsin funderat på idén att måla dit presentsnöret?

Advertisement

Bland de material som kan användas för inslagning finns också obehandlade tyger i rustik stil som jute och tyg av olika naturfibrer.

För en viktig flaska kan du återvinna en gammal tröja eller halsduk som du inte använder längre eller som är förstörd på vissa ställen. Den som tar emot flaskan kommer att ha vasen redo för vinterdekoration så fort vinet är uppdrucket!

Advertisement

En lärdom från öst: att slå in paket i tygrester som alla sedan återanvänder som de vill. De kan till och med vara halsdukar eller foulards!

För en liten present kan du använda kartongrören från toalettpapper inslagna i återvinningsbart papper, som om de vore smällkarameller.

Advertisement

Och om presenten är viktig, varför inte packa in den, eller köpa, en snygg tygpåse som mottagaren sedan kan återanvända på tusen olika sätt?

Förbered dig bara lite i förväg med rätt material, så slipper du en massa onödigt slöseri även vid jul!

Advertisement