5 städknep att tänka på för att undvika onödigt krångel

av Hilda Maria Morgan

21 November 2022

5 städknep att tänka på för att undvika onödigt krångel
Advertisement

Att hålla huset i gott skick innebär ett ständigt pågående arbete. Det handlar om mer än att bara sopa eller städa regelbundet: du behöver också känna till eventuella ytterligare problem som vanligtvis kan uppstå på grund av en hel rad specifika tillstånd, så att du vet hur du ska hantera eller ännu bättre förhindra dem på rätt sätt. Om man till exempel har att göra med fuktiga miljöer måste man vara noga med att hålla dem så torra som möjligt för att förhindra att mögel bildas, eller så kan man använda olika knep för att hålla dålig lukt på avstånd osv.

Dessa är alla vanliga knep, som är värda att komma ihåg, eller till och med känna till, om man aldrig stött på det tidigare. Ta reda på vilka det är genom att läsa vidare.

Advertisement
s0meb0dyElsesProblem/Reddit

s0meb0dyElsesProblem/Reddit

Med stensalt kan du skapa en rudimentär, men effektiv, avfuktare för miljöer som källaren, miljöer som ofta är mer utsatta för fukt och där det inte finns tillräckligt med solljus eller ventilation. Det är därför nödvändigt att stapla två behållare, genom att göra hål i botten av den ena som du placerar inuti den andra. Fyll behållaren du gjort hål i med stensalt, och med tiden kommer den att absorbera fukt, vilket gör att vattnet rinner ut i behållaren under. Tänk bara på att tömma bottenhinken med jämna mellanrum, och kanske fylla på mängden stensalt i den andra, så blir det ett utmärkt botemedel till ett väldigt lågt pris.

Advertisement
hellaripe/Reddit

hellaripe/Reddit

Om du märker fuktfläckar, när de fortfarande är riktigt små och inte särskilt omfattande, kan du ingripa genom att tvätta dem med blekmedel, eller (det är mindre aggressivt och måste vara i kontakt med ytan längre) med väteperoxid eller blekmedel gjort av aktivt syre (den mildare typen, utan klor). Det finns medel som dödar sporerna och när allt har torkat ordentligt (kom ihåg att vädra rummet ordentligt medan du arbetar) kan du fortsätta med att skrapa bort den skadade färgen och måla om.

stuckinmcrohio/Reddit

stuckinmcrohio/Reddit

För att snabbt få diskbänksavlopp att glänsa kan du skrubba dem med en gammal tandborste och lite tandkräm (traditionell tandkräm, utan gel, är lämpligast), eller till och med genom att använda vit vinäger.

cpkriener575/Reddit

cpkriener575/Reddit

Ett sätt att snabbt få obehagliga lukter i toaletten att försvinna efter att ha använt den är att tända en tändsticka nära toaletten, vilket bränner metanet i luften. Var försiktig, som alltid, när du hanterar eld.

Vilka är de städknep som du tycker är oumbärliga i vardagen?

Advertisement