Handdukar i badrummet: hur ofta ska de tvättas?

av Hilda Maria Morgan

13 November 2022

Handdukar i badrummet: hur ofta ska de tvättas?
Advertisement

Vi använder dem varje dag, för att torka oss när vi tvättar ansikte, hår och kropp och sedan hänger vi dem i de flesta fall upp dem igen på kroken i badrummet, om de inte blivit lite för smutsiga och därför är det brådskande att tvätta dem. Vi pratar om handdukar, oavsett vilket tyg eller material de är gjorda av. De är väsentliga tillbehör i hemmet och för personlig vård, men vi kanske inte inser att de utan det nödvändiga underhållet riskerar att äventyra den personliga hygienen.

Att tvätta dem med jämna mellanrum, men också att rengöra dem på rätt sätt och förvara dem på de lämpligaste ställena, är alla försiktighetsåtgärder som säkerställer att handdukarna är under optimala förhållanden. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hur ofta behöver de tvättas?

Idéerna är olika: de sträcker går från de som har dem även i veckor i badrummet, till de som byter ut dem efter varje användning eller lite mer. Grundtanken i det första fallet är att om vi använder dem för att torka fukten på den rena kroppen så kan de inte bli så smutsiga. Tyvärr är detta fel. Varje gång vi blöter ner handduken med vattnet som finns kvar på huden eller håret, blöts fibrerna i tyget så det skapar de fuktförhållanden som gynnar spridningen av bakterier och till och med mögel (särskilt om handduken förblir fuktig och varken är i välventilerade eller ljusa hörn). Men i verkligheten, genom att gnugga eller dutta handduken på oss, lämnar vi också död hud, talg, hår, svett etc. mellan fibrerna. Allt detta kan inte stanna länge på handdukarna som finns kvar i badrummet eller runt om i huset.

Medelvägen för att sikta på mellan de två ytterligheterna som nämns ovan skulle därför vara att tvätta handdukarna vi använder till kroppen var tredje eller var fjärde användning. Bara om det finns någon i huset som är sjuk för tillfället, eller när de används för att torka sig efter en kraftig svettning, eller när handduken är synbart smutsig från första användningen, är det bättre att inte vänta utan tvätta den omedelbart.

Till handdukarna vi använder till händerna är det däremot bättre att lägga dem i tvätten varannan dag.

Riskerna: när du gnuggar din kropp med en handduk som under tiden har fyllts på med smuts och osynliga bakterier riskerar vi att orsaka akne på huden, och ibland även infektioner.

Kort sagt, när du inte längre minns när du senast stoppade handduken i tvättmaskinen, eller när du märker att de till och med avger en lätt lukt av fukt och mögel, är det dags att lägga dem i tvättmaskinen och börja tvätta.

Gör det alltid utan att överdriva för mycket med tvättmedel och framför allt sköljmedel, som sedan samlas mellan fibrerna och gör saken värre; och när det gäller att förvara dem i badrummet, undvik att ha dem för nära duschen eller badkaret (bäst är även att ha dem långt från toaletten) om möjligt, speciellt om badrummet är litet, utan fönster eller med väldigt lite ljus och ventilation. I dessa fall är det bra att bara ha handdukar till händerna i badrummet, och de för kroppen i ett annat rum där de inte förblir konstant fuktiga mellan användningarna.

Advertisement