Förvandla kottar till roliga och kreativa juldekorationer, att hänga i granen och mer

av Titti Carlberg

03 December 2021

Förvandla kottar till roliga och kreativa juldekorationer, att hänga i granen och mer
Advertisement

När den kalla årstiden kommer är det alltid bra att börja spara några kottar om vi gillar att skapa säsongsbetonade handgjorda dekorationer: de är särskilt lämpliga för att försköna hemmet under julhelgen då man kan göra många olika prydnader med dem.

Du bör alltid göra ren dem väl, kanske till och med bleka några av dem med blekmedel, och sedan måla dem, garnera dem eller berika dem med många detaljer för att förvandla dem till riktigt bedårande och fantasifulla dekorationer, som de du ser nedan.

Kombinera dem med fler uppsättningar om de har en ganska tunn och avlång form: de kan bli stjärnor som kan dekoreras om så önskas med en reliefdetalj i mitten i form av en snökristall.

Advertisement

Om du bleker dem i blekmedel så får du en mer eller mindre klar färg beroend på hur länge du låter dem ligga i medlet: de är i alla fall vackra att se, perfekta även ensamma med en enkel rosett upptill, men själklart kan du måla dem hur och var du vill.

Med lite vit färg och annat material kan du göra en söt liten snögubbe.

Annars kan du använda bomulls- och färgade garn pomponger, med piprensare till armarna (där kvistarna ska vara) och näsan (moroten).

Denna lilla ängel är gjord med en kotte täckt av guld och glitterfärg för klänningen, medan huvudet är en pärla av trä. Vingarna är gjorda med en mycket elegant genombrutenbandbåge: mycket enklare än vad du tror!

Advertisement

Även genom att späda ut den vita färgen precis tillräckligt för att göra den lite disig, kan vilken kotte som helst bli en naturlig prydnad i trädet.

Men om du lägger till en mössa så blir kotten skägget på jultomten.

Advertisement

Vinyllim och Epsom-salt: det krävs väldigt lite för att skapa den isiga effekten på tallkottarna, som om de skulle vara täckta av frost.

Du kan även skapa tredimensionella blommor som du kan dekorera enkla träskivor med genom att ta några få kronor av högblad (kottarnas kronblad) eller till och med genom att kombinera de enskilda högbladen.

Advertisement

Upp och nervända och placerade på små terrakottakrukor, lite färg och lampor: här har du några minijulgranar.

Även genom att placera dem på träskivor, lägga till bomull som falsk snö och färgglada små pompoms, kommer du att få bedårande dekorationer att ha hemma, kanske som mittpunkt på bordet eller att ge bort i present.

God Jul!

Advertisement