En alternativ julgran? Skapa den genom att återvinna föremål av alla slag

av Titti Carlberg

08 December 2021

En alternativ julgran? Skapa den genom att återvinna föremål av alla slag
Advertisement

Julen är en av de mest hektiska tiderna på året mellan jobb, skola och shoppingrundor. Det är något magiskt med att vara tillsammans med vänner och familj, men också obestridligt att under denna semesterperiod ökar utgifterna och konsumtionen av alla slag, och med dem även slöseriet. Det finns även de som vill göra sitt bästa för att fira jul utan att nödvändigtvis behöva lägga en förmögenhet på dekorationer till  att klä granen med. 

Faktum är att det finns många idéer för att klä julgranen genom att återvinna föremål av alla slag: vissa behöver bara monteras i koner eller pyramidformade uppsättningar, andra kanske till och med målade och i allmänhet saknas det inte trådar av ljus, några festonger eller prydnadsföremål för att fullborda det hela. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Varje krona av gröna glasflaskor bär upp en cirkulär hylla (av glas men även plexiglas eller till och med trä) på vilken nästa krona sedan placeras, gradvis mindre.

Advertisement

Med flaskor, även de av plast, kan du återskapa ett liknande träd men lite mindre skrymmande även genom att placera det mot väggen, med bara halvcirklar.

Har du många julgranskulor? Du kan hänga dem med nylontrådar från taket, så att de visas upphängda i luften och bildar en kon.

En gardin med lampor: en väldigt vacker och originell gran.

Ta tag i sågen: om du har tillräckligt med ved så kan du såga dem i mindre segment för att använda både för stammen och för kronan på en gran som ska placeras mot väggen eller kanske monteras på en panel för att du ska kunna flytta på den dit du vill.

Advertisement

En stege, gärna lite gammal i trä, blir en riktigt lätt att dekorera och ganska ovanlig julgran. Med ljus och prydnadsföremål av alla slag att hänga, för att få den att fungera som ett kreativt alternativ!

Toalettpappersrullar, målade gröna: en enkel syssla även för barn.

Advertisement

Många pappersark som bildar koner, monterade ovanpå varandra som om de vore grenar på en gran: genom att välja ark i olika nyanser kan du anpassa denna idé på tusen olika sätt.

Utan att förstöra några böcker, bara stapla dem snyggt, kommer du att få ett originellt träd. Och platsen som blir ledig i bokhyllan kan bli perfekt för lite andra dekorationer under högtiden!

Advertisement

Har du aldrig funderat på att måla äggkartonger gröna, för att med dem bygga en julgran?

Många kedjor av plast- och pappersmuggar, med lite dekorativt papper. En briljant idé!

God Jul!

Advertisement