Inga fler dåliga lukter hemma med dessa DIY-deodoranter: 3 recept för varje smak

av Hilda Maria Morgan

07 November 2022

Inga fler dåliga lukter hemma med dessa DIY-deodoranter: 3 recept för varje smak
Advertisement

Det snabbaste sättet att parfymera ditt hem på är att köpa parfymer för miljön i butiker och mataffärer. Nackdelen med den här typen av produkter är dock att de är framställda med kemiska föreningar som kan vara skadliga för både oss och miljön. Lyckligtvis finns det också många naturliga alternativ till de kemiska produkterna: tvål, krita, eteriska oljor men även frukt och kryddor kan hjälpa oss att skapa luftuppfräschare att använda i våra hem för att ersätta de kemiska deodoranterna.

I den här artikeln beskriver vi 3 väldoftande recept för att göra flytande hemdofter som hjälper dig att få bort dålig lukt från ditt hem.

Advertisement

1. Doftspridare av pinnar

Det första receptet är väldigt enkelt och gör att du kan återanvända de tomma flaskorna från doftspridarna med pinnar; om du inte har en sådan kan du enkelt göra en med en hög, smal behållare och träpinnar (de som används till grillspett går bra). Skapa din egen favoritparfym genom att helt enkelt blanda 100 ml ren alkohol för livsmedel med 300 ml vatten och 40/80 droppar valfri eterisk olja (häll i detta i denna ordning i flaskan).

Om du vill ha en mindre flyktig doft, och alltså mer ihållande och varaktig, kan du använda sötmandelolja och en eterisk olja (eller ännu hellre en blandning av eteriska oljor) som du själv väljer. Blandningen bör ha 70 % mandelolja och 30 % eterisk olja. Detta recept är lämpligt för små flaskor som ska användas i små rum och kommer att avge en mycket stark doft på grund av den höga andelen eterisk olja.

Advertisement

2. Deodorantspray

Om du föredrar en spraylösning kan du göra en lösning med 300 ml varmt vatten och 2 matskedar bikarbonat. När bikarbonaten är upplöst, tillsätt 10 droppar av din favorit eteriska olja (eller en blandning av eteriska oljor). Häll allt i en sprayflaska och förånga spraya i den miljö du vill parfymera på soffor, fåtöljer, stolar, gardiner eller helt enkelt i luften.

3. Frukt, blommor och kryddor i burk

Denna parfymör är mindre hållbar på grund av färskheten hos de använda produkterna, men den låter dig experimentera med olika dofter beroende på årstid eller din smak och den görs också mycket snabbt. Det räcker att lägga den valda frukten, kryddorna eller blommorna i varmt vatten, låta det hela svalna och hälla hela innehållet i en glasburk. Vi föreslår till exempel apelsin, kryddnejlika och kanel för en varm och omslutande doft som värmer under höst och vinter och citron och rosmarin för att ge lite fräschör till varma sommardagar. Du kan också experimentera med grapefrukt eller tall och lagerblad. Den enda gränsen är din kreativitet. Experimentera!

Och du då, vilken parfym föredrar du?

Advertisement