Att bli ett ess i köket är lättare med rätt trick som dessa

av Hilda Maria Morgan

31 December 2022

Att bli ett ess i köket är lättare med rätt trick som dessa
Advertisement

Det finns de som är bra på att laga mat och de som lyckas bränna till och med stekta ägg. Men ibland måste även de mest sakkunniga kockarna ta itu med några mindre irritationsmoment som verkar oöverstigliga, sådana man vänjer sig vid utan att undra hur man ska komma runt problemet, när det istället kanske finns en lösning, och det är dessutom väldigt enkelt och effektivt.

Att ha vassa knivar som inte kan skära tomater utan att krossa dem lite grann, eller att använda skärbrädan och acceptera att den alltid vinglar lite när vi skär mot den. För dessa och andra vanliga situationer i köket finns det knep som gör skillnad, som de vi visar nedan.

Advertisement

Skala ägg

Skala ägg

Video tutorial Food In 5 Minutes/YouTube

Hur irriterande är det inte att ta bort skalet fragment för fragment, och sedan få ett ägg som delar kommit bort från. Och visst är det skönt när skalet lossnar i stora bitar och lämnar äggvitan helt slät.

Hur gör man det? Det finns olika metoder att prova: en av de mest kända är att lägga det kokta ägget i en burk, stänga tätt och skaka kraftigt i några sekunder eller lite till. I allmänhet, när ägget tas ut, lossnar sedan skalet med hela hinnan på en gång.

Den termiska chocken av att lämna nykokta ägg i en skål med is hjälper också, och om du verkligen inte har tid eller möjlighet att göra allt detta, ta hjälp att skilja skalet från äggvitan med en tesked!

Advertisement

Hacka lök utan att gråta

Hacka lök utan att gråta

Pexels

För vissa är det verkligen ett stort problem att behöva fälla stora tårar varje gång man hackar lök. Ett av knepen att prova är att tända ett ljus och placera det nära skärbrädan medan du skär löken. Det verkar som att det hjälper på grund av skorstenseffekten! Annars säger vissa att de har löst problemet genom att placera ett glas vatten nära skärbrädan, eller hushållspapper indränkt i vatten.

Skära tomater

Skära tomater

Amazon

Vill du ha tunna tomatskivor, utan att krossa allt fruktkött? Använd tandade knivar, som en brödkniv (men även mindre), som är väl vässade. De fungerar mycket bättre än släta blad.

Håll skärbrädorna stilla

Om du när du använder skärbrädan alltid verkar glida lite på arbetsytan, ta bara en fuktig trasa och lägg den väl utspridd under skärbrädan innan du börjar arbeta!

Två i en

Två i en

cookingsheri/Reddit

Optimera tiderna, minska konsumtionen och få godare rätter: laga två saker tillsammans. Det handlar om att hitta de perfekta paren, som kött som lagas på ett grillgaller i ugnen, och en plåt med potatis som tillagas direkt under...

Advertisement
notpHfourteen/Reddit

notpHfourteen/Reddit

... Eller utnyttja stunden när pasta, potatis eller annan mat kokar, för att ånga några andra grönsaker på toppen, med hjälp av ett galler.

Alternativ matlagning

Alternativ matlagning

gooberdawg/Reddit

Har du ett våffeljärn? Du skulle också kunna använda det för att rosta bröd! Då kommer är brödskivan fylld med "gropar" som kommer att vara redo att bättre välkomna vilken sås som helst utan att låta den rinna iväg.

Vilka andra knep är dina ess i rockärmen i köket?

Advertisement