Vill du ha basilika hela vintern? Använd den gamla salt-metoden

av Hanna Birgitta Nilsson

22 Juli 2021

Vill du ha basilika hela vintern? Använd den gamla salt-metoden
Advertisement

Basilika är en av de mest älskade och odlade aromatiska växterna i världen, som används för att ge den extra touchen i mat- och till och med i sylt! - också som en ingrediens i älskade såser som pesto. Det är en av de växter som vi oftast bestämmer oss för att plantera både i trädgården och hemma.

Det är en örtartad växt som är kommer i Asien som vanligtvis lever ett år, och det är bara sällan möjligt att få de att nå två år. Den klarar inte av överdriven värme (utan tillräcklig bevattning) och intensiv kyla, så även om vi lyckas hålla den vid liv under sommaren så är det svårt att få syn på ett levande exemplar på balkonger och trädgårdar när kylan kommer. 

Nu kan du hitta växter som odlas i växthus att köpa även på vintern, men de kommer att vara svåra att hålla vid liv tills våren kommer, så hur kan du ha basilikablad utan att torka eller frysa dem? Salt.

via Melissa Norris

Advertisement
melissaknorris.com

melissaknorris.com

Du behöver bara: färska basilikablad, en burk med bred öppning och grovt salt. Salt förhindrar bildandet av mögel och bakterier, något som inte alltid är möjligt att undvika när man försöker torka basilika och andra typer av örter naturligt.

Det finns tre sätt att använda salt för att bevara basilika:

  • Lager på lager av basilika och salt: det är en mycket enkel metod, bara börja med saltet och alternera sedan med lager av färska blad. Basilikabladen håller sig fräscha och smakrika i flera månader. När du vill använda dem tar du bara ut dem ur burken och tar bort överflödigt salt. Saltet blir smaksatt med basilika och blir utmärkt som krydda.
  • Hackad och torkad basilika: häll en del blad och 4 delar salt i en mixer och mixa allt tills du har cirka 30 gram hackad basilika. Lägg allt i en mixer och tillsätt 240 gram salt och mixa allt tills de är perfekt blandade. Häll allt på ett bakplåt med bakplåtspapper, täck med en kökshandduk och håll det borta från solljus. Efter en dag, lägg allt i en glasburk och förvara det i kylen i upp till ett år.
  • Hackad basilika: omvända proportioner, du behöver 4 delar färsk basilika och 1 salt. Hacka basilikan med en kniv eller med en mixer, tillsätt saltet och kör i 30 sekunder. Saltet blir grönt och doftar ljuvligt. Förvara det i en burk i kylen i upp till 6 månader.

Lycka till!

Advertisement