Mardrömsinredning: inredningsmisstag och hemskheter som bör undvikas

av Hilda Maria Morgan

05 November 2022

Mardrömsinredning: inredningsmisstag och hemskheter som bör undvikas
Advertisement

Det finns misstag som i inredningen till ett hus som anses fint inte borde göras. Det stämmer förstås att "de gustibus non disputandum est" (kort sagt, alla har sin egen smak) och att alla ska vara fria att möblera och inreda sitt hem som de vill. Men det är också sant att det finns många gamla moden och objektiva skönhetsstandarder som inte kan ignoreras om du vill ha ett hem som anses vara av god smak eller i alla fall estetiskt tilltalande.

Ändå finns det ingen brist på exempel på hus som inretts på absurda sätt. Om du inte tror på oss och inte har någon direkt erfarenhet av sådana fall, kolla in de som vi har samlat in nedan.

Advertisement

En toalettsits som är väldigt kitsch, full av olika dekorationer och mönster, har ingen anledning att existera i badrummet i en lägenhet som skulle kunna definieras som raffinerad och smakfull.

Advertisement

På samma sätt kan ett barockt badrum i polykrom marmor och förgyllda ytbehandlingar, som om du bodde i ett 1800-talshus, inte anses vara annat än en aning överdrivet.

I virrvarret av grejer på fotot, mellan målningar med osannolika ämnen som slumpmässigt satts upp på väggen och föremål av olika stilar som valts utan några som helst kriterier, finns det inget som kan kallas inredning. Det verkar bara som en uppsättning saker slumpmässigt grupperade som skapar ett ganska klibbigt intryck.

Huvudet på en uppstoppad hjort är typiskt för ett visst sätt att möblera, speciellt vissa rustika hus och fjällstugor. Det är dock ganska anakronistisk och gammaldags praxis, för att inte tala om att det verkligen är lite obehagligt.

Och vad kan vi säga om porslinsdockor? Det var några decennier under vilka det var riktigt stiligt att ställa upp dem inomhus. Idag är det inte längre så och när du inte ens har förutseende att välja dem som är tilltalande för ögat, kan resultatet bli riktigt förfärligt.

Advertisement

Till och med detta kök i stil av "det franska hovet under Solkungens tid" är alldeles för barockt för alla som lever på 2000-talet och har ett minimum av estetisk känsla.

Och, dulcis un fundo, här har vi en säng som skulle ha varit anakronistisk och överdriven, redan på 1980-talet, ännu mer idag. Att definiera det kitsch är förmodligen en underdrift.

Skulle du någonsin välja något av dessa dekorativa element eller inredningsstilar till ditt hem?

Advertisement