Inte bara läckra rätter: 6 alternativa användningsområden för ris som du kanske inte kände till

av Hilda Maria Morgan

24 November 2022

Inte bara läckra rätter: 6 alternativa användningsområden för ris som du kanske inte kände till
Advertisement

Ris är ett av spannmålen som ligger till grund för vår kost: det är bland de mest populära livsmedel i världen, tillagas dagligen i tusentals söta och salta recept tack vare dess goda smak, enkla förberedelser och även dess näringsegenskaper. Men visste du att risets egenskaper inte är begränsade till matlagning? Dess korn kan faktiskt användas på många sätt, både som ett skönhetsmedel för vår hud och för att skämma bort vårt välbefinnande, men också för att hitta olika lösningar för hemmet.

Låt oss tillsammans upptäcka 6 alternativa användningsområden för detta dyrbara spannmål; vi är säkra på att det aldrig mer kommer att saknas i ditt skafferi!

Advertisement

1. Bland frukten

1. Bland frukten

Creativo

Om du har omogen frukt och du behöver påskynda mognadsprocessen, utöver att ha äpplen och bananer, kan du förvara frukten i en behållare tillsammans med ris: även ris hjälper till att få frukten att mogna snabbare.

Advertisement

2. Värmekudde

2. Värmekudde

Creativo

Riskorn kan också användas för att göra värmekuddar, precis som körsbärskärnor. Ta en strumpa eller en tygpåse och fyll den med ris; värm den i ugnen på låg temperatur eller i mikron i ca 2 minuter. Riset kommer långsamt att släppa ut värmen och du kan använda den som en varmvattenflaska, för att värma händer och fötter eller som botemedel mot nacksmärtor.

3. Anti-fuktmedel

3. Anti-fuktmedel

Creativo

På grund av sin höga absorberingsförmåga är ris också ett utmärkt botemedel mot fukt; av denna anledning används det ofta i saltkaren, för att saltet inte ska bli oanvändbart i köket. Men med ris kan du också göra anti-fuktpåsar som kan placeras i garderober eller lådor eller naturliga avfuktare att placeras i de rum där du vill eliminera överskottsfuktighet.

4. Rengör flaskor och behållare

4. Rengör flaskor och behållare

Creativo

Att rengöra flaskor och behållare med smal hals är alltid mycket svårt, på grund av det begränsade utrymmet inuti. Du kan komma runt detta hinder genom att hälla i ris i behållaren tillsammans med varmt vatten och låta det stå i 10 minuter. Efter denna tid, skaka och skölj, din flaska kommer att bli helt ren.

5. Lim

5. Lim

Creativo

Ris kan också användas för att skapa ett naturligt, giftfritt lim lämpligt för alla typer av papper, och kan enkelt ersätta vinyllim. För att göra det, koka riset i vatten i minst 40 minuter, tills kornen är helt mjuka. När vattnet har hällts av (du kan behålla kokvattnet för att vattna växterna eller för ett avkopplande fotbad!) mixa och förvara blandningen som erhållits på detta sätt i en lufttät burk i 2/3 dagar i kylen. Om du vill förlänga livslängden på detta lim kan du lägga till en droppe antibakteriellt medel, munvatten går också bra. Limmet kan används genom att sprida ut det snabbt med en pensel, det har inte omedelbar vidhäftning, men efter att det har torkat är greppet samma som vinyllimmets. Du kan också göra detta lim med rismjöl.

Advertisement

6. Anti-lukt

6. Anti-lukt

Creativo

Som med luftfuktighet kan ris också absorbera lukter. Du vet när du tvättar glasburkar men lukten av det de innehöll innan fortfarande finns kvar i dem? Du kan få bort detta helt genom att lägga ris däri i 2 eller 3 dagar.

Känner du till andra möjliga användningsområden för dessa underbara korn?

Advertisement