Att måla om köksmöblerna: användbara tips för ett perfekt jobb även med gör-det-själv

Hilda Maria Morgan

31 Oktober 2022

Att måla om köksmöblerna: användbara tips för ett perfekt jobb även med gör-det-själv
Advertisement

Med tiden kan även de snyggaste och mest älskade inredningen trötta ut oss, och köksmöbler är inget undantag. Kanske var vi vid tidpunkten för installationen verkligen övertygade om just den modellen, om just den färgen på träet, men sedan med förändringen av ens estetiska smak, såväl som förändringen av modet även när det gäller inredning, verkar plötsligt dessa väggskåp gamla och tråkiga.

Men vad ska man göra när man inte vill eller kan förnya alla möbler i rummet? När de kanske fortfarande är i utmärkt skick, men du ändå känner ett behov av att modernisera kökets utseende? Svaret är enkelt: överväg att måla om dina möbler i en annan nyans, med minimal kostnad kommer det att förändra utseendet på hela rummet.

Att ringa professionella innebär ibland en oöverkomlig kostnad, men det är inte sagt att du inte kan få liknande resultat med gör-det-själv: det gäller bara att ha en rad värdefulla tips i åtanke.

Advertisement

u/ccspondee/Reddit

Till att börja med, beväpna dig med tålamod, för ett väl utfört arbete kan inte skyndas på; men utrusta dig även med utrymme: frigör en del av något rum, eller lokal där du kan arbeta i lugn och ro när du ska slipa och måla, utan att behöva snubbla över alltför många föremål eller möbler i omgivningen. Dessutom, om det finns utrymme, kommer dammet som produceras när du ska slipa, inte att hamna på de möbler som redan målats i närheten!

Välj också de bästa typerna av produkter, inklusive primers, färger, ytbehandlingar, penslar och rollers: det är bättre att investera i dessa köp än att upptäcka att man förstört sina möbler.

peakns/Reddit

Låt oss snabbt gå igenom de väsentliga stegen i detta gör-det-själv-jobb.

  1. Plocka isär alla delar av varje möbel och samla alla verktyg du behöver. I detta skede är det viktigt att märka varje del av varje enhet så att du vet var varje dörr, hylla och liknande tar vägen.
  2. Rengör möblerna noggrant: damma av huvuddelen av den torra smutsen och gå sedan vidare till att avfetta eventuella feta rester eller gamla beläggningar.
  3. Slipa träet med sandpapper: oavsett om det är naturligt eller redan lackat, är möbelns trä behandlat med en finish som tätar det, och att måla direkt på det är receptet för ett dåligt utfört arbete. Det är därför nödvändigt att försiktigt ta bort ytbeläggningen, gör det två gånger. Den första tar bort färg eller tätningar, den andra, med mer ömtåliga medel, görs för att jämna ut ytan så att den är redo att ta emot alla efterföljande behandlingar.
  4. Använd träspackel för att reparera eventuella repor och sprickor. Låt det torka, slipa sedan försiktigt för att ta bort ojämnheter och dammsug upp alla rester.
  5. Applicera ett lager primer. Även efter detta, som med spackel, måste du slipa och dammsuga innan du går vidare till färgen.
  6. Måla: använd svamprollern för de stora ytorna och penslar för alla detaljer, bearbetade eller smala ytor.
  7. Håll fönstren öppna och ta eventuellt hjälp av fläktar för att säkerställa god ventilation av miljön, om du arbetar inomhus.
  8. Ha tålamod med att vänta ut torktiderna som anges på färgerna innan du går vidare till det andra (eller ytterligare) skiktet och innan du sätter ihop allt.
  9. Gå vid behov vidare till efterbehandlingsprodukter.
  10. När allt är helt torrt kan du sätta ihop varje del igen.

Är du redo att göra köksmöblerna oigenkännliga?

Advertisement