Sätt färg på ditt hem med växter: 10 vackra och lättodlade arter

av Hilda Maria Morgan

08 November 2022

Sätt färg på ditt hem med växter: 10 vackra och lättodlade arter
Advertisement

Växter är alltid en utmärkt inredningsidé för våra hem: med sin skönhet kan de skänka glädje även till de mest trista rummen och att ta hand om dem hjälper oss att slappna av och må bättre. De ger oss syre och några av dem kan till och med rena luften vi andas, ta bort giftiga ämnen som frigörs av rengöringsmedel och färger eller absorbera elektromagnetiska vågor och reglera luftfuktigheten.

Om du gillar den urbana djungelstilen behöver du bara skämma bort dig med de olika arterna som lämpar sig optimalt för odling i lägenhet: du kan återskapa en färgglad regnbåge direkt i vardagsrummet och ditt hem kommer att förvandlas till en oas av lugn och ro och skönhet. Låt oss tillsammans upptäcka 10 arter som är lätta att odla och vackra att se.

Advertisement

1. Neoregeliasläktet

1. Neoregeliasläktet

i-saint/Wikimedia Commons

Underbar växt med stela gulgröna blad med intensiva vinröda fläckar eller ränder, den är väldigt lättodlad: det räcker med bra belysning, lätt fuktig miljö och grus i jorden för dränering. Den bör vattnas en gång i veckan med ett glas vatten, vilket eliminerar stagnation eftersom den inte tål detta. Perfekt för dig som inte är bekant med trädgårdsarbete eller för dig som inte har så mycket tid till övers.

Advertisement

2. Kattsvans

2. Kattsvans

Don McCulley/Wikimedia Commons

Underbar liten buske med stora intensivt gröna blad och vackra rosa spetsiga blomställningar som kan bli upp till 20 cm långa, den växer mycket långsamt upp till en höjd av 100-150 cm och kan därför anpassa sig mycket bra även till små lägenheter. Väldigt lättodlad, det räcker med att placera den på en plats med mycket ljus och se till att den inte står i kalla drag.

3. Philodendron Birkin

3. Philodendron Birkin

Pexels

"Birkin" är en variant av filodendron med stora blad med gula och gröna ränder, vars teckning varierar från den ena till den andra vilket gör växten ännu mer fascinerande. Perfekt för att ge karaktär även till en arbetsmiljö, den behöver bara lite icke-direkt solljus och lite vatten. Se upp med vattenstagnationer.

4. Ananasväxter

4. Ananasväxter

Eric Bajart/Wikimedia Commons

Perfekt för att sätta färg på ditt hem, den blommar bara en gång i sitt liv och håller i lägenhet i 3 till 6 månader. Den vill ha solljus och konstant vattning, men var noga med att inte skapa stagnation.

5. Julkaktus

5. Julkaktus

WayneRay/Wikimedia Commons

Schlumbergera buckleyi är känd som julkaktusen eftersom den blommarvintern, så den är perfekt för att sätta färg på de kallare dagarna. Mycket lättodlad, den passar även de som inte är så vana vid trädgårdsarbete: den vill inte ha direkt solljus utan anpassar sig också bra till skugga och ska bara vattnas när jorden är torr.

Advertisement

6. Åderblad

6. Åderblad

David J. Stang/Wikimedia Commons

Planta med underbara mörkgröna blad streckade med rött, den tenderar att hänga och är därför perfekt att placera i upphängda krukor. Mycket dekorativ växt och mycket enkel att odla, den vill ha ett fuktigt klimat, så för att vattna den är det bäst att spraya den.

7. Anthurium andreanum

7. Anthurium andreanum

Mervat Salman/Wikimedia Commons

Tropisk växt som är säker för de som inte har gröna fingrar, med sin färgglada blomning kommer lysa upp ditt hem. Den lever bra mellan 15 och 20 grader och kräver lite vattning under vintern.

Advertisement

8. Calathea triostar

8. Calathea triostar

Pexels

Mycket uppskattad för sina rika färgkontraster, det är en flerårig tropisk växt som föredrar temperaturer över 20 grader, den fruktar vattenstagnation men behöver kontinuerligt sprayas med vatten.

9. Båtblomma

9. Båtblomma

Quercus2018/Wikimedia Commons

Dess smaragdgröna blad med intensiva lila ränder gör den till ett under för ögonen; den passar även den som inte över huvud taget har gröna fingrar. Den lämpar sig väl för att odlas i hängande krukor.

Advertisement

10. Begonia

10. Begonia

Agnieszka Kwiecień, Nova/Wikimedia Commons

Perfekt för både hemmet och kontoret, den erbjuder underbara färgglada blommor och har bara 3 odlingsregler: den vill placeras där det finns indirekt ljus och långt borta från värmekällor och dess jord får aldrig vara torr.

Det här var bara 10 av de underbara arter du kan odla för att göra ditt hem vackrare och färgstarkare; nu är det bara att gå till närmsta plantskola för att inspireras.

Advertisement