Kaffesump: innan du slänger dem återanvänd dem hemma på dessa 6 geniala sätt

av Hilda Maria Morgan

15 Oktober 2022

Kaffesump: innan du slänger dem återanvänd dem hemma på dessa 6 geniala sätt
Advertisement

Oavsett om du brinner för en snabb espresso eller är nostalgiska kaffebryggarsälskare kommer ni säkert alla att vara överens om en sak: kaffe är mer än bara en enkel varm dryck. Det ger en mysig stund som vi tillåter oss själva när vi behöver en uppladdning av energi eller när vi känner oss nere, en ursäkt för att spendera tid i sällskap med dem vi älskar. Ibland är det helt enkelt en ritual som vi vill avsluta eller starta något med.

Oavsett anledning och oavsett på vilket sätt du förbereder det, kommer du efter att du har druckit det måste du bestämma vad du ska göra med kaffesumpen: kasta den eller återanvända den? Absolut det andra alternativet, svarar vi. Faktum är att det finns många sätt på vilka du kan återvinna kaffesump hemma; vi listar sex av dem.

Advertisement

1. Ta bort lukt från kylskåpet

1. Ta bort lukt från kylskåpet

Creativo

När du öppnar kylskåpet angrips du av dålig lukt, du förvarar förmodligen mycket stark mat (fisk, lök, vitlök) eller så har du glömt lite mat för länge och det har börjat ruttna. Vad kan man göra för att bli av med den dåliga lukten? Fyll en kopp med torr kaffesump och ställ den på en hylla i kylen så försvinner de på en gång!

Advertisement

2. Repade möbler

2. Repade möbler

Creativo

Om du har mörka trämöbler med repor, oroa dig inte: kaffesump löser detta problem på nolltid. Blanda kaffesumpen med lite ljummet vatten eller fröolja tills du får en tjock pasta som du breder ut på repan. Låt det verka i någon minut innan du tar bort det och om reporna inte har försvunnit prova att upprepa operationen. Dina möbler kommer bli så gott som nya.

3. Håll myrorna borta

3. Håll myrorna borta

Creativo

Om ditt hem har valts ut av myror som deras boning, undvik att köpa kemikalier för att få bort dem. Lämna istället lite kaffesump på de områdena som trafikeras mest av dem eller där de tar sig in i huset så försvinner myrorna på nolltid.

4. Fläckborttagning

4. Fläckborttagning

Creativo

Har du envisa fläckar på ytorna i ditt hem? Du kan enkelt ta bort dem genom att torka ytorna med en fuktig trasa och kaffesump. Några cirkulära rörelser så försvinner fläckarna!

5. Färga tyger

5. Färga tyger

Creativo

Du kan enkelt få ett naturligt färgämne för tyger eller att använda på duk eller papper genom att koka din kaffesump i vatten. För att ge kläder en ny färg eller för att ge utlopp åt din kreativa sida.

Advertisement

6. Rengör avloppen

6. Rengör avloppen

Creativo

För att få bort blockeringar av avloppen till handfat och toaletter eller helt enkelt rengöra dem och hålla dem under optimala förhållanden kan du ta hjälp av kaffesump. Tillsätt två matskedar kaffesump till hett vatten och häll det i avloppet: du kommer inte bara att eliminera rester utan också dålig lukt!

Det här var bara några exempel på hur du kan återanvända kaffesump, men det finns många andra användningsområden du kan använda dem till: som ett skönhetsmedel för hud och hår, till dina växter i trädgården, i bilen. Hur använder du kaffesump?

Advertisement