Är väskan i läder eller konstläder sprucken och repad? Ta reda på hur du fixar till det

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2022

Är väskan i läder eller konstläder sprucken och repad? Ta reda på hur du fixar till det
Advertisement

I modevärlden är de material som oftast används för att tillverka väskor och lädervaror läder och konstläder. Djurläder av alla dess slag har alltid varit hållbara och värdefulla material - även om deras popularitet under åren har minskat på grund av frågor om ekologisk hållbarhet och grymhet mot djur; syntetiska eller veganska, å andra sidan, samlar mycket stöd på grund av sin större bekvämlighet och om de inte är gjorda av plastmaterial är de ett verkligt eko-hållbart val.

Vi använder alltså dessa accessoarer vid tusen tillfällen, vilket oundvikligen sätter sina spår: både äkta och låtsasläder kan spricka och till och med repas. Det är dock inte sagt att vi inte skulle kunna ingripa och reparera och återställa våra favoritväskor.

Advertisement
Creativo

Creativo

Per le borse di pelle vera

 

  • Ta bort all smuts med en ren svamp eller mjuk trasa indränkt i ett rengöringsmedel lämpligt för läder.
  • Gnid sedan in den i ett lager vax - det finns några specifika för läder, annars finns det de som använder sadeltvål.

Alternativt

  • Använd en lotion för lädret, gärna en skyddande. Jämfört med gör-det-själv-medel baserade på kosmetiska krämer eller mjölk är faktiskt läderprodukter mer kapabla att återfukta materialet och återställa hudens mjukhet och "fullhet".
  • Skydda sedan väskan med lite läderbalsam (även de som används för skor, färglösa, är bra)

För syntetläder

Om dessa väskor ännu inte har repats utan bara tappat sin ursprungliga glans, kan du även använda polerande produkter för läder på dem, i små mängder.

Om de däremot är repade kan du alternativt:

använd en varmluftspistol, och så fort materialet mjuknar, ta med hjälp av en pincett fliken som höjs och sprid tillbaka den på väskan, för att få den att fästa och täcka den utsatta delen.

Rengör väskan noggrant från all smuts med en fin och mjuk borste. Använd ett läderrengöringsmedel med en mjuk trasa för att tvätta det hela (sadeltvål fungerar också bra). Som ett tredje steg, använd ett läderbalsam, som du försiktigt gnuggar direkt på den bit du lyfter, placera den tillbaka på väskan så mycket som möjligt. Efter tio minuter, använd en torr trasa och torka av den över hela väskan. Vänta 24 timmar och applicera sedan en skokräm (pure rubber rekommenderas ofta). Torka av med en mjuk trasa som för polering för att släta ut bitarna som tidigare hade höjts, du bör kunna ta bort de mest påtagliga märkena.

Vad ska man göra vid sprickor på äkta läderväskor? Här är några möjliga lösningar:

  • Blanda varmt vatten och lite tvål, tillsätt sedan några droppar glycerin. Applicera allt på sprickan och låt det torka.
  • Späd lite sadeltvål i varmt vatten precis så att det blir tillräckligt flytande och fyll i sprickorna. Ibland är det nödvändigt att upprepa operationen flera gånger.
  • I djupare sprickor kan det vara bra att applicera lite läderbalsam blandat med en läderfärg för att maskera skadan.
  • Det finns också så kallade fillerprodukter som är designade just för denna typ av reparation.

Kort sagt, det finns många sätt att återställa en försummad väska!

Advertisement