Få gästerna att känna sig väl till mods: misstagen att undvika i hemmet för att säkerställa ett perfekt välkomnande

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2022

Få gästerna att känna sig väl till mods: misstagen att undvika i hemmet för att säkerställa ett perfekt välkomnande
Advertisement

Att ta emot gäster hemma är ett nöje som alltid kräver lite organisation, såvida det inte är de få personer vi verkligen kan räkna till de närmaste vännerna eller familjemedlemmarna, det vill säga de som inte har något emot att bli välkomnade till ett hus som kanske inte alltid är tipp topp.

I andra fall, även med de vi har känt länge är det dock alltid bra att utföra vissa förberedelser: små handlingar och uppmärksamhet som får gästen att känna sig välkommen och bortskämd, som ett uttryck för respekt som går igenom många detaljer att uppmärksamma. Vi anger några av dem, inklusive saker att göra eller undvika, så att du kan garantera ett utmärkt välkomnande.

Advertisement

Badrummet är en av de miljöer som nästan helt säkert varje gäst som kommer till huset kommer att besöka, även om han bara stannar för en kopp te. Förutom att ha det rent och väldoftande, och såklart iordning, är det bra att inte missa viktiga tillbehör, som toalettpapper. Det kan hända att man råkar glömma att byta rulle, men det är alltid smart att kontrollera det om man vet att det ska komma någon på besök, för att inte tvinga gästen att behöva be om något. Att pynta det med blommor eller att vika det på ett konstnärligt sätt är en extra detalj som vissa gärna låter sina gäster hitta.

Advertisement

Lämna inte potentiellt pinsamma föremål framme: i rummen vi avsatt som gästrum, men även i vardagsrummet och andra rum som de kommer att besöka, är det bättre att ta bort böcker som kan genera oss eller dem, men även eventuella personuppgifter som det inte är nödvändigt att visa andra som inte tillhör familjen. Från posten, till dokument av alla dess slag och personliga tillhörigheter, är det bäst att granska varje rum med ett skarpt öga.

Idealtemperaturen: det är lite svårt att få det rätt första gången, men det är alltid bra att placera termostaterna på ett värde mellan 20 och 22 grader, vilket anses vara den idealiska temperaturen inomhus. Du kommer snart att förstå, utifrån dina gästers reaktioner, om det är nödvändigt att höja eller sänka värdet.

bsmith84/Reddit

bsmith84/Reddit

Smutsiga föremål och tillbehör: oavsett om det är sådana som används av oss, eller ännu värre de som lämnas till gästerna, finns det alltid föremål som kräver särskild skötsel. Om de är våra och vi inte hinner rengöra dem ordentligt, göm dem. För de som är avsedda för gästerna är det dock bäst att ha dem i perfekt skick. Även en simpel, dåligt underhållen hårborste kan göra ett dåligt intryck.

Antwuuan/Reddit

Antwuuan/Reddit

Samtidigt som man underhåller folk till lunch eller middag vore det bäst att inte resa sig medan folk fortfarande inte har ätit färdigt, eller att direkt efteråt, för att gå och diska, ladda i diskmaskinen eller städa iordning köket. Visst kan detta göras med vänner eller familj som bor hemma, men andra kan tycka att det är lite otrevligt. Några smutsiga tallrikar eller hyllor täckta med smulor kan vänta.

Advertisement
blizeH/Reddit

blizeH/Reddit

Ett annat föremål som ibland påtalas negativt av gäster är sjaskigt porslin, sådant som har strimmor och som är gamla och nästan omöjliga att få bort. Återigen, det beror på omständigheterna, men med gäster som man inte känner så väl är det alltid bäst att undvika små blundrar, hur oskyldiga de än är.

Ett annat användbart tips för ett riktigt välkomnande badrum: gör det tydligt vilka handdukar som är avsedda för gästerna. Det kan vara pappersservetter förberedda i mängd nära handfatet, eller kanske en uppsättning handdukar i olika storlekar som du hittar på sängen eller som indikeras i badrummet. Det viktiga är att gästen inte ska behöva gissa vilka handdukar som är dina och vilka han kan använda.

Advertisement

Slutligen, det stora ordspråket för varje välkomnande hem: att ha det trevligt ordnat direkt från hallen, vilket alltid är visitkortet. Gör ordning i hallen vid entrén, ta undan skor eller väskor som är utspridda på golvet och berg av jackor och liknande. Det kommer att göra ett stort intryck på alla som passerar tröskeln.

Någon liknande gest kan verkligen göra ditt hem till en plats där det är ännu trevligare att träffas!

Advertisement