Prova att odla ett träd från en enkel valnöt

av Hilda Maria Morgan

19 September 2022

Prova att odla ett träd från en enkel valnöt
Advertisement

Vi är vana vid att konsumera många typer av frukter, baljväxter och frön till de maträtter vi dagligen lagar, men vi tänker inte alltid på att om vi bara ville så skulle vi kunna få nya växter från var och en av dessa livsmedel. Det gäller också med valnötter, en smarrig nöt som är god att äta på egen hand eller i kombination med både söta och salta rätter.

Men vi skulle istället kunna använda en som ett frö, för att låta gro hemma helt utan kostnad, och sedan få en egen planta som en dag kommer att ge oss frukt. Det är ett enkelt och roligt experiment, kul att prova även med barn. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Video tutorial via L' Arca delle idee - Stefano Gullotta/YouTube

Video tutorial via L' Arca delle idee - Stefano Gullotta/YouTube

En metod för att odla en ny växt med utgångspunkt från en enkel valnöt indikeras också av YouTubern Stefano Gullotta. För detta experiment krävs bara:

  • en valnöt: den behöver vara färsk, inte torr. De hittas oftast lättare under första halvan av september, eller i alla fall i slutet av sommaren. Dessutom ska det vara en nöt med ett helt intakt skal, utan sprickor eller brott.
  • En plastflaska
  • Sax eller brukskniv
  • Vatten

Processen är verkligen enkel.

  1. Skär av halsen på flaskan, ungefär en tredjedel uppåt.
  2. Ta den skurna biten och sätt in den upp och ner i botten av flaskan som blir över. Det är precis som du gör för att bygga DIY-insektsfällor.
  3. Fyll på med vatten så att det går lite (cirka en centimeter) över flaskans upp och nervända mynning (så att det kommer in lite i den).
  4. Så ta valnöten och lokalisera spetsen. Med spetsen på en knivsegg, pressa för att precis få skalet att öppnas: du behöver separera halvorna ytterst lite.
  5. Sätt in nöten med dess spets (lätt nerpressad) nedåt i tratten du skapade med den inverterade flaskhalsen.
  6. Vid det här laget är det bara att vänta. Det är viktigt att vattnet gulnar inom ett par veckor. Efter den perioden kan du ta valnöten och märka att skalet har fortsatt att öppna sig av sig självt och kanske en grodd redan tittar fram från kärnan inuti.
  7. Lägg tillbaka hela nöten i vattnet som tidigare och vänta. Inom några dagar börjar det producera rötter.
  8. Efter cirka 40 dagar från början av experimentet bör du lägga märke till rötter och en grodd: det är dags att plantera den i en kruka, där det är bäst att använda torv och inte bara jord. Kom ihåg att lägga valnöten med grodden uppåt.
  9. Placera krukan på en ljus plats men inte utsatt för direkt solljus, och vattna endast när jorden torkar ut.

Inom några veckor kommer du att märka utvecklingen av en planta: det är din miniatyrvalnöt som har börjat växa.

Advertisement
Creativo

Creativo

Upptäck många andra användbara tips och se de olika stadierna av proceduren i Stefano Gullottas video.

Advertisement