11 kreativa idéer för att återvinna polystyrenföremål och göra oväntade dekorationer

av Hilda Maria Morgan

27 September 2022

11 kreativa idéer för att återvinna polystyrenföremål och göra oväntade dekorationer
Advertisement

Bland de syntetiska material som vi använder oftast finns helt säkert polystyren: lätt och praktiskt, det används för förpackningar, emballage och till och med dekorativa stöd av olika slag, till exempel sådana som används till kreativa projekt. Ofta händer det därför att man står där med något polystyrenföremål som sedan slängs: behållare som innehåller olika typer av mat, ofta färskt kött, är ett exempel. Men också den formade emballagen som skyddar ömtåliga föremål i paket som ska skickas.

Vi tänker inte två gånger innan vi slänger dem efter vi packat upp dem, men i rätt händer kan de visa sig vara ett idealiskt material för kreativt pyntande. Och dessa händer kan vara dina, det gäller bara att ha rätt motivation. Ta en titt på de idéer som föreslås nedan.

Advertisement

Om du har mönstrat papper som lämpar sig för decoupage kan du använda det väldigt enkelt på behållarna. Det är ytor som är lätta att klä in, och dessutom tillräckligt porösa för att absorbera limmet och få papperet att fästa bra. De blir till exempel väldigt söta som behållare och brickor!

Advertisement

Det finns också konstnärer, som Eveline Kolijn, som använder avfallsmaterial som polystyren för att skapa oväntade konstverk, som genombrutna mönster.

Några klipp i kanterna och färgglada trådar: utforska världen av barnspel att skapa hemma.

En behållare lämpar sig också för att bli en broderad tavla. Eventuellt genom att använda garnnålar av plast, de där tjocka färgglada som inte har en alltför farlig spets!

Genom att vända två behållare tillsammans (eller ännu bättre en och en halv), kan du skapa fickor för föremål att hänga där du vill.

Advertisement

De djupare eller mer rymliga behållarna eller lådorna kan förvandlas till krukor till växter, särskilt för sticklingar!

Och det finns även de som använder de större lådorna som blomlådor!

Advertisement
hometalk.com

hometalk.com

Från emballagen kan man få fram tredimensionella bokstäver som ska användas till tusen olika dekorationer, kanske till någon hemmafest.

Och vad kan man göra med frigolitkulorna som köps till något projekt, kanske vid juletid, som man sedan aldrig använt upp? Använd dem för att dekorera andra föremål, till exempel en spegelram.

Advertisement

Eller kombinera dem till en färgglad girlang att hänga där du vill.

Behöver du tjocka former till något pynt? Använd frigolitlådor och lock, måla och använd kanske till och med glitter!

Det finns många sätt att skapa dekorationer till nästan ingen kostnad med polystyren!

Advertisement