Har orkidén blivit rotlös? Du kan fortfarande försöka återställa den

av Hilda Maria Morgan

14 September 2022

Har orkidén blivit rotlös? Du kan fortfarande försöka återställa den
Advertisement

Det kan hända att orkidéer verkar vara utan kraft, med blad som inte längre visar den vanliga färgen och hänger en aning. Och kanske, när undersöker växtkragen, märker vi att rötterna är ruttna eller i alla fall mycket mindre fasta och robusta än de borde. Detta är ett fall då rotsystemet har blivit sjukt och skadat, och slutar växa, och ibland till och med försvinner.

Innan det är för sent kan vi dock försöka rädda plantan med adekvata ingrepp, för att ge vår favoritorkidé en ny chans. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
aabreu96/Reddit

aabreu96/Reddit

Kontrollera alltså att växten inte redan torkat ut: om den fortfarande är grön är det faktiskt möjligt att spara den. Chanserna att lyckas är ännu större om det finns några rötter som ännu inte är ruinerade.

Några tecken på ett rotproblem kan vara:

  • Växttillväxten saktas av, särskilt om det observeras på våren och sommaren;
  • bladen blir skrynkliga och slappa;
  • blad lossnar från växten.

Advertisement

Hur man ingriper

Hur man ingriper

mvmgems/Reddit

  1. Sterilisera saxen du ska använda för snitten: spraya eller tvätta bladen med 70 % isopropylalkohol, eller för bladen över en låga (på spisen, tändare, ficklampor...).
  2. Ta orkidékrukan och sänk ner den i vatten i max 5 minuter, eventuellt i en balja. Det kommer att tjäna till att bättre ta bort jorden från rötterna eller det som finns kvar av det.
  3. Ta bort växten från krukan med handskar och ta långsamt bort all jord runt och mellan rötterna. Släng den och använd den inte till andra växter.
  4. Finns det grenar med blommor ska man klippa av dem också.
  5. Använd 3% väteperoxid, spraya det över hela rötterna.
  6. Fortsätt med att inspektera rötterna: skär bort alla de som är skadade, torra, ruttna och i allmänhet de som inte är gröna och friska.
  7. Spraya återstående rötter med väteperoxid
  8. Låt plantan torka på en torr plats men inte i direkt solljus.
  9. Förbered en kruka med vatten eller med en botten av sphagnummossa indränkt i vatten (i cirka tio centimeter), och placera plantan ovanpå, men utan att doppa basen i vattnet eller sphagnummossan. Den behöver bara vidröra den våta sphagnummossan, och i fallet med vattnet vara suspenderad med ett utrymme på minst 2 eller 3 centimeter, eller lite mer. Det kommer att tjäna till att säkerställa god ventilation.
  10. Efter 2 till 3 veckor bör du märka att nya rötter börjar bildas nedanför, även om det ibland tar upp till 3 månader. Under denna väntefas, kontrollera alltid att det finns tillräckligt med vatten och att sphagnummossan är fuktigt (inte blö), fyll på/spraya vid behov, men överdriv aldrig.

Det kräver lite tålamod, men du kan bli belönad med en växt som kommer att se vacker ut igen för året som kommer!

Advertisement