Trädgårdsstolar: ta reda på hur du får dem att bli som nya igen

av Hilda Maria Morgan

16 Augusti 2022

Trädgårdsstolar: ta reda på hur du får dem att bli som nya igen
Advertisement

Alla som har trädgårdsmöbler i plast vet att, hur motståndskraftiga och välgjorda de än är, och trots den omsorg som utförs för att förvara dem noggrant varje vinter, blir de till slut alltid gråa och får mörka eller gulaktiga fläckar beroende på fall. Det kan ta år, och ju mer de tvättas och skyddas kommer detta resultat desto senare, men det är ganska oundvikligt.

Exponering för atmosfäriska ämnen, från solens strålar till nattens fuktighet eller till och med regnet, har alltid negativa effekter på plast och konstharts. Hur återställer man möblernas ursprungliga utseende så mycket som möjligt? Högtryckstvätt används ofta, vilket inte alltid ger önskat resultat. Men det finns också en annan metod som många tar till, och som till och med innebär användning av eld.

Advertisement
Reddit

Reddit

Att använda en högtryckstvätt hjälper verkligen till att eliminera de flesta fläckar och märken som enbart armmuskler, med svampar och rengöringsmedel, ofta inte kan ta bort. Det är sant att det finns effektivare produkter, kanske med blekmedel eller andra starka kemikalier som sedan hamnar på marken (eller ännu värre, i gräsmattan) när man sköljer av stolarna. Men högtryckstvätten verkar vara det föredragna alternativet för alla som kan använda den.

Det är just vattnets tryck, koncentrerat i en mycket stark stråle, som faktiskt eroderar möbelns ytskikt, och genom att skrapa bort det också raderar den också alla synliga fläckar. Resultatet är dock att ytan tappar sin släta finish, och när den blir mer porös blir konsekvensen att den samlar mycket mer smuts och mycket snabbare.

Dessutom märks det inte mycket på vita möbler, men på färgade märks ofta en sorts vitaktig beläggning, just på grund av erosionen som orsakas av högtryckstvätten.

Hur löser man problemet?

Advertisement
Video tutorial via Pearadise Vlogs/YouTube

Video tutorial via Pearadise Vlogs/YouTube

Det finns de som använder eld, eller snarare blåslampan. Det är en operation som ska utföras med extrem försiktighet, och inte av dem som inte är bekanta med detta verktyg som ofta används vid metallsvetsning eller gör-det-själv-arbeten.

Som du kan se i den här videon handlar det faktiskt om att hålla lampan för att svetsa så att lågan som produceras riktas mot stolen, utan att komma för nära den. Håll alltid samma avstånd, så att värmen värmer plasten tillräckligt för att börja smälta den precis, då blir den blank igen. Du behöver inte uppehålla dig särskilt länge på en enda punkt, utan fortsätt att röra dig fram och tillbaka, för att metodiskt och långsamt täcka hela ytan som om du använde en sprayburk.

Vissa använder den här metoden direkt på stolar, vita eller färgade, som endast är lätt smutsiga eller fläckiga. Andra använder metoden istället som ett sista steg efter rengöring med högtryckstvätten. Har du någonsin testat att restaurera trädgårdsstolar i plast på detta sätt?

Advertisement