DIY-färgkritor: de går att göra hemma med äggskal

av Hilda Maria Morgan

06 Augusti 2022

DIY-färgkritor: de går att göra hemma med äggskal
Advertisement

Att leka med färgkritor, rita på uppfarten till huset eller måla på en griffeltavla – kanske till och med på en vägg målad med griffeltavlaeffektfärg – är ett tidlöst tidsfördriv, som erövrar de små men fortsätter att underhålla även oss vuxna.

Det är lätt att hitta färgkritor i många butiker, men det är också superintressant och roligt att skapa dem med sina egna händer genom att följa de enkla stegen i ett hemexperiment perfekt för att tillbringa lite tid med barnen och lära sig något nytt. Och för att göra kritorna behöver du bara ingredienser som är lätt hittas hemma i köket, som äggskal och mjöl. Läs vidare för att ta reda på hur du gör dessa färgkritor.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad som behövs:

  • skalen från 5 ägg
  • mjöl (gärna vetemjöl 00, men även andra finmalda typer går bra)
  • karamellfärg
  • varmt vatten
  • en skål att blanda i
  • träslevar
  • hushållspapper

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Tillvägagångssätt:

  1. Skölj skalen noggrant för att ta bort äggresterna.
  2. Ta också bort det tunna vita hinnan inuti dem.
  3. Låt dem torka väl.
  4. Mal skalen så fint du kan. Det finns åtminstone ett par sätt du kan göra detta på: genom att använda dig av ett glas eller annat föremål för att krossa skalen i en skål (men det kräver lite tålamod), eller genom att krossa dem med en mixer eller stavmixer (vissa använder kaffekvarnar!). Om du har mortelstöt blir det roligare.
  5. Vid det här laget har du alla ingredienser redo: för varje krita behöver du en tesked mjöl, en tesked varmt vatten, en tesked hackade skal och några droppar karamellfärg. Börja med att blanda vattnet och mjölet tillsammans, skapa en pasta, och tillsätt sedan skalen, blanda igen och till sist färgämnet.
  6. När degen är mycket homogen, forma som en liten kantsten genom att arbeta med händerna, som blir lång och med ungefär samma diameter över hela längden. Om det behövs för att modellera tillsätta minimala mängder vatten, utan att överdriva.
  7. Nu ska de torka: du kan växelvis slå in varje krita i hushållspapper och låta torka i minst 3 dagar, upp till max 5-7. Kritorna är klar när det inte är smuliga. Vill du att det ska gå snabbare kan du lägga de nygjutna kritorna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga dem i ugnen på 60° i en och en halv timme. Efter det, låt torka ytterligare en hel dag.

Dina kritor är redo att användas! Det går också att skapa många kritor utan färg och sedan ta olika portioner för att inkorporera färgämnena.

En varning: de kan vara hårdare än vanlig krita, så var försiktig innan du ritar på griffeltavlor och väggar. Testa dem på en liten yta för att se om de lämnar repor. De kommer hur som helst vara perfekta för att rita på betong och asfalt!

Advertisement