12 roliga och ekologiska leksaker med återvunnet material

av Hilda Maria Morgan

17 Mars 2023

12 roliga och ekologiska leksaker med återvunnet material
Advertisement

Även om de är väldigt små, är barn alltid redo att underhålla sig genom att skapa föremål med händerna och låta fantasin flöda. Så varför inte skapa ekologiska och roliga leksaker tillsammans med dem genom att återvinna de mest olika materialen? Det finns inget som inte kan anpassas kreativt för att bli en leksakskomponent och det vet barn väl. Så ha roligt tillsammans med dem för att ge nytt liv åt något som var avsett för papperskorgen.

Nedan föreslår vi 12 projekt för att göra enkla leksaker för barn i alla åldrar. Ingredienserna är alltid desamma: återvinning, återanvändning, fantasi, kreativitet och mycket skaparvilja.

Advertisement

1. Vindfångare med nycklar

Om du har gamla nycklar hemma och du inte vet vad du ska göra med dem, är de idealiska att använda för att skapa en vindfångare. Barnen kommer att ha mycket roligt i skapandet av den och även när de lyssnar på det älvlikande ljudet som den kommer att avge. Det är riktigt enkelt att göra en, du behöver bara färglägga några gamla nycklar och knyta dem med bomullstrådar eller garn eller snöre till en pinne, till locket på en glasburk eller till en CD-skiva. Möjligheten av projekt som du kan skapa är oändliga!

Advertisement

2. Återanvändbara vattenbomber

När värmen blir brännande het, är det bästa sättet att svalka av sig att njuta av ett uppfriskande bad. Och barnen tycker om att leka med vattenpistoler och vattenballonger. Istället för de vanliga engångsballongerna, varför inte skapa återanvändbara vattenbomber? Det går snabbt och är enkelt att göra, ta bara några gamla disksvampar och skär dem i strimlor. Vid tidpunkten för användning, doppa dem i vatten. Det blir garanterat roligt!

3. Låd-tåg

Några gamla lådor räcker för att bygga ett leksakståg som barnen kan njuta av. Du kan göra det som du vill och barnen kommer att ha mycket roligt när det går ombord.

4. Sensorisk tabell

För barn är det mycket viktigt att utforska världen och upptäcka nya texturer och material genom beröring. Du skulle därför kunna bygga en sensorisk tabell till dem med hjälp av återvunnet material. Kartong till tavlan, öppningar av våtservettsaskar för fönstren och tygbitar, torkade grönsaker, pärlor, frön, knappar, grässtrån och allt du kan tänka dig att röra och upptäcka.

5. Skallra

Vad är bättre för att välkomna ett småsyskon än en leksak att dela med sig av? Involvera de äldre syskorna i förberedelsen av en skallra: skär ut handtaget på en tom flaska tvättmedel och borra hål längs kanten, knyt snören med plastlock i ändarna och skallran är redo för nykomlingen.

Advertisement

6. Klocka

Vad sägs om att lära dina barn klockan genom att leka? Att göra en klocka är mycket enkelt med ett fåtal återvunna material: plastlock, en engångstallrik, tops eller färgade stickor till visarna. Lycka till!

7. Kalejdoskop

Det kommer att vara spännande för dina barn att se ljusspelen i ett kalejdoskops och det kommer att vara ännu mer tillfredsställande om de kan göra det efter att ha skapat det själva. Allt du behöver är ett rör från hushållspapper eller ett tomt tubrör med chips, kartong, pärlor, små bitar av färgat plastpapper. Det kommer att bli fantastiskt.

Advertisement

8. Bana till kulorna

Att leka med kulor är inte bara roligt på stranden: bygg en bana med gamla rullar från hushållspapper eller toalettpapper. Ha roligt genom att skapa den väg ni föredrar och dekorera den som ni vill. Dina barn kommer att bli glada!

9. Återvinningsrobot

För teknikälskare är robotar de rätta leksakerna. Och vad är mer tillfredsställande än att bygga dem själv? Ge utlopp för din fantasi med de mest olika material, former och färger: äggkartonger, pappersrullar, gamla CD-skivor, trådar, snöre, kapsyler. Varje material är användbart för ändamålet.

Advertisement

10. Tamburiner

Ackompanjera era danser med ljudet av musik: att göra tamburiner är mycket enkelt med några enkla återvunna material som kartong, plast, klockor, gummiband. Om du gillar slagverk är maracas också att vara väldigt enkla att göra med plastmuggar och småsten.

11. Fotbollsbord

En gammal skokartong, träspett, kartong, färger och en pingisboll hjälper dig att göra ett bärbart fotbollsbord. Det blir att minnas barndomens spel.

Advertisement

12. Gitarr

För morgondagens musiker är det perfekta sättet att närma sig sin hobby att bygga ett musikinstrument och upptäcka dess ljud. Du kan använda gamla flaskor eller näsdukslådor, pappershandduksrullar och gummiband för att göra en gitarr.

Vilket av dessa projekt vill du börja med?

Advertisement