9 mycket speciella inspirationer för rabatter och sagoträdgårdar

av Hilda Maria Morgan

30 Juli 2022

9 mycket speciella inspirationer för rabatter och sagoträdgårdar
Advertisement

Att ta hand om och göra en trädgård vacker är inte bara en fråga om trädgårdsteknik och en gröna fingrar. Det är också och framför allt något som hör till områdena fantasi och kreativitet. För att göra en trädgård underbar krävs förvisso manuella färdigheter och botaniska förberedelser, men det behövs också mycket passion, estetisk känsla och kärlek till naturen.

Den perfekta trädgården kommer från en balanserad blandning av former och färger. De stora medelpunkterna, i denna mening, är rabatterna. Om du planerar noggrant är rabatter den rätta allierade för en spektakulär trädgård. Vi har samlat några fantastiska idéer som du kan hämta inspiration från.

Advertisement

Den klassiska rabatten som gränsar till trädgården och skiljer den från en väg eller stig är en tidlös lösning. Om du kan blanda, med rätt proportioner, färger, former, växttyper och olika höjder kan resultatet bli fantastiskt.

Advertisement

Rabatter skapade med små planterade växter med grus runt dem är en elegant och sofistikerad idé. Rosorna skulle kunna vara den perfekta blomman för denna typ av lösning.

Sfäriska rabatter är ett annat populärt sätt att dekorera trädgårdar. I sin enkelhet skänker de alltid stor effekt, speciellt om du leker med en blandning av färger som kan förstärka dem.

Och så finns det mer kreativa och speciella lösningar. Små höbalar med färgat hö som simulerar en rullning och lämnar efter sig ett spår av blommor i samma kromatiska färg är en särskilt spektakulär utgångspunkt.

Lika spektakulär kan vara en hink som låtsas vara omkullvält från vilken blommor kommer fram, som helst visar färgen som droppar.

Advertisement

De rabatter som bildar bilder och former har en mycket gammal historia och har alltid använts för att dekorera viktiga och prestigefyllda trädgårdar. Färgglada hjärtan representerar till exempel en romantisk inspiration med en stark visuell påverkan.

Att placera en färgglad rabatt vid foten av ett träd är ett perfekt sätt att förstärka själva trädet och samtidigt göra trädgården magnifik.

Advertisement

Stora saker kan göras med grus. Att skapa bilder med småsten är enkelt och roligt, speciellt om du har olika färger tillgängliga. Och rabatterna åtföljda av bilder skapade med grus, som i en liten målning, förvärvar skönhet och värde.

Ett annat smart och originellt knep är att släppa fantasin lös och skapa fantasifulla rabatter med återvunnet material. De som är gjorda med färgade hjul är ett måste. Ge det ett försök, det är riktigt kul.

Är du redo att göra din trädgård till en förtrollande plats med rabatter som medelpunkterna? Lycka till!

Advertisement